Imagini uimitoare cu semnele zodiacale descoperite într-un vechi templu egiptean

- Advertisement -

  Experții de la Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților, împreună cu arheologi de la Universitatea din Tübingen (Germania), restaurau Templul Esna și au descoperit pe tavan reliefuri care înfățișează semnele zodiacale pe cer. Templul are o vechime de 2200 de ani. Un strat de murdărie, funingine și excremente de păsări, vechi de secole, împiedicase ca aceste picturi uimitoare să fie descoperite înainte.

Orașul antic Esna din sudul Egiptului a fost unul dintre centrele creștinismului și, în antichitate, a fost numit Latopolis (de la grecescul „lates”).

Construit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, templul din Esna este cunoscut și sub numele de templul lui Khnum – este dedicat zeului creator egiptean care a modelat omul din lut pe discul olarului. El este creatorul tuturor lucrurilor, păstrător al inundațiilor Nilului și zeu al fertilității. Construcția templului a început în anul 186 î.Hr. și a fost finalizată în jurul anului 250 d.Hr. Tot ceea ce a rămas din structură este o sală mare cu 24 de coloane.

- Advertisement -

Pe tavanul templului antic, oamenii de știință au găsit un fundal albastru pal care simboliza cerul, cu imagini în relief ale semnelor zodiacale, planetelor (Jupiter, Saturn, Marte), stelelor și constelațiilor, care erau folosite pentru a măsura timpul.

Astfel de imagini pentru templele egiptene sunt destul de rare și unice, deoarece sistemul semnelor zodiacale a fost folosit în astronomia babiloniană și a fost adus în Egipt de către greci în timpul perioadei Ptolemeice (dinastia de conducători egipteni din secolele IV și I î.Hr. – epoca elenistică). De atunci, semnele zodiacale au câștigat popularitate și au început să apară în textele egiptene antice legate de astrologie, cum ar fi horoscoapele.

Pe lângă semnele zodiacale, în templul din Esna au fost găsite imagini ale unor creaturi hibride – un șarpe cu cap de berbec, o pasăre cu cap de câine, o coadă în formă de cap de șarpe și patru aripi, un om-leu și șerpi zburători și târâtori individuali.

- Advertisement -

Restaurarea a făcut ca reliefurile să fie mai luminoase și mai clare, dar lucrările nu sunt încă finalizate.