10 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim

0

Se spune ca noaptea este dedicata somnului si reinnoirii fortelor. Cu toate acestea, cu greu ai putea gasi pe cineva care nu s-a confruntat niciodata cu senzatii ciudate si neplacute in timpul viselor.

1. Paralizia in timpul somnului

Persoana care se trezeşte nu se poate mişca. La această senzaţie se adaugă şi halucinaţiile şi sentimentul că nu eşti singur în cameră. În antichitate, acest fenomen era asociat cu atacurile spiritelor malefice. Aproximativ 7% din populația lumii a experimentat acest fenomen cel puțin o dată în viață. Se pare că acest lucru se întâmplă mai des atunci când dormi pe spate.

2. Halucinatii hipnotice

Cand persoana este intre somn si starea de veghe, mintea constienta percepe unele imagini pe care nu le poate controla. De multe ori sunt fete groaznice sau creaturi fantastice.

3. Un vis in alt vis

Persoana viseaza ceva, apoi se trezeste, dar observa ca lucrurile ciudte se petrec in continuare. Pur si simplu a visat ca s-a trezit. Fenomenul este descris foarte bine in filmul „Inception”. Dupa lansarea filmului in cinematografe s-a dovedit ca multi oameni au avut experiente similare.

4. Experiente astrale

Este un fenomen neuropsihologic in care persoana, ramasa intre somn si starea de veghe, se vede pe sine din afara corpului. Unii esoteristi considera acest fenomen o dovada a existentei sufletului.

5. Vorbitul în timpul somnului

De obicei, persoana care vorbeşte în timpul somnului, nu are idee de acest lucru. Condiţia nu prezintă niciun pericol. Bărbaţii şi copii sunt mai predispuşi spre aceasta, iar motivul este stresul. Psihicul persoanei în cauză încearcă să reziste împotriva lucrurilor cu care nu este de acord în realitate. Vezi aici mai multe despre vorbitul in somn.

6. Somnambulismul

Această stare este opusul paraliziei – conştiinţa doarme, dar muşchii sunt activi. În somn, oamenii pot merge, face curat sau chiar pot părăsi locuinţa. Când se trezesc, aceştia nu reţin nimic.

Deşi somnambulismul apare la 10% din populaţie, cauzele sunt încă necunoscute. Citeşte mai multe despre somnambulism.

7. Sindromul capului care explodează

Persoana se trezeşte cu o senzaţie de explozie în cap, iar câteodată, sunetul poate fi foarte puternic. Acest fenomen nu este periculos, dar poate speria: unii cred că în acel timp suferă un atac cerebral.
Acest fenomen indică o creştere de activitate neurală în zona din creier responsabilă pentru procesarea sunetului. Vezi mai multe despre sindromului capului care explodează.

8. Căderea din pat

Aceasta este o senzaţie des întâlnită, în care o persoană are senzaţia de cădere.
Somnul se aseamănă oarecum cu muritul – bătăile inimii şi respiraţia încetinesc, iar tonusul musclar este redus. Creierul poate percepe aceste senzaţii ca fiind o moarte reală, trimiţând impulsuri la muşchi. Vezi aici mai multe despre căderea în gol în timpul somnului.

9. Experienţe extracorporale
O persoană care se află între stările de somn şi de trezire se vede din afara corpului său. Misticii şi ocultiştii susţin că aceasta este dovada existenţei sufletului.

Fenomenul este dificil de studiat. Savanţii, deşi confirmă existenţa acestui fenomen, nu pot cunoaşte motivul pentru care apare. De asemenea, unele persoane sunt capabile să provoace deliberat această stare. Citeşte mai multe despre experienţele extracorporale.

10. Iluminarea subită în timpul somnului

Câteodată, când nu găsim soluţie pentru o anumită problemă, deseori ne gândim la aceasta. Apoi, în somn, creierul ne oferă un indiciu. Cea mai importantă parte este să îl reţinem.

Dmitri Mendeleev, un chimist rus, era obsedat de crearea unui tabel periodic de elemente, până l-a văzut într-un vis. La fel s-a întâmplat şi în cazul chimistului August Kekulé care a visat formula benzenului.

Câteodată subconştientul nostru ştie deja răspunsul, iar în timpul somnului, când acesta este mai activ, răspunsul poate ieşi la suprafaţă.

sursa: www.descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.