Stiai? Cum arata in realitate fulgii de zapada: FOTO

0

Toti stim ca fulgii de zapada nu seamana intre ei, insa nu multi au vazut cum arata in realitate. Cercetatori de la Universitatea din Utah, SUA, au creat o camera 3D speciala pentru a putea surprinde forma reala a fulgilor de zapada si rezultatele sunt spectaculoase.

Majoritatea imaginilor cu fulgii de zapada “tind sa fie cu un singur tip de fulg, asezat foarte convenabil pe o lamela de microscop unde o camera poate sa il fotografieze perfect in focus si fotograful are destul timp sa potriveasca lumina,” a declarat Tim Garrett, un cercetator din cadrul Universitatii din Utah, potrivit LiveScience.

In realitate, fulgii de zapada simetrici sunt foarte rari, de ordinul 1 la 1000. Fulgii se pot lovi unii de ceilalti in aer si iau forme unice si interesante.

Noua camera creata de cercetatori (Multi-Angle Snowflake Camera) poate surprinde imagini 3D ale fulgilor in timpul unei ninsori, ceea ce dezvaluie o gama variata de forme si dimensiuni, complet diferite de imaginile 2D obisnuite.

“Fulgii de zapada sunt frumosi si fascinanti si nu se pot gasi doi identici,” a continuat Garrett. “Aceasta complexitate ii face demni de un studiu separat. Dar exista si motive serioase pentru intelegerea aprofundata a zapezii.”

Imaginile surprinse de camera pot duce la crearea unor simulari digitale pentru ninsori, ce ar putea imbunatati prognozele meteo si ofera o intelegere mai profunda asupra formei reale a fulgilor de zapada.

Citeste si:  Un leopard rar si-a facut selfie-uri cu o camera lasata in munti. Cum a reusit

Fotograful Terry Townshend a avut o surpriza placuta atunci cand camera lui a surprins un leopard al zapezilor in habitatul sau natural. Mai mult, felina a fost cea care si-a facut singura pozele, ceea ce multi au numit chiar “selfie-uri”.

Townsend se afla intr-o expeditie in lantul muntos din nord-vestul Chinei, intr-o zona numita Valea pisicilor datorita numarului mare de feline masive din zona. Townshend a montat camera la o inaltime de 4.900 de m, habitatul normal al unui leopard al zapezilor din Platoul Tibetan.

“Sunt coplesit de bucurie,” a declarat Townshend pentru MailOnline. “Nu as fi crezut niciodata ca pot surprinde o poza in care un leopard al zapezilor sa se uite asa direct in camera.”

Leopardul zapezilor e una dintre felinele masive ce s-au adaptat la conditiile extreme, precum cele din Platoul Tibetan. Blana lui gri il ajuta sa se camufleze cu usurinta printre stancile si flora din regiune.

Potrivit WWF, specia e rara. Mai sunt aproximativ 4.000 de specimene in natura, insa guvernul Chinei a promis ca va investi sume semnificative pentru a proteja leopardul zapezilor, ce e in pericol din cauza pierderii habitatului si a vanatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.