Array

Singurul lac care detine 3 recorduri mondiale se afla in Romania!!! Tu stii despre ce lac este vorba ?!

- Advertisement -

Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din statiunea Sovata, judetul Mures: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apa sarata inconjurat de o vegetatie bogata, lucru datorat solului vulcanic depus in timp, si este singurul lac natural din lume despre care se cunoaste, fara nici o indoiala, data exacta la care s-a format.

Este vorba de anul 1875, cand, la 27 mai, a avut loc o prabusire de teren, creandu-se astfel o formatiune geologica, de natura carsto-salina, scrie businessmagazin.ro.
Lacul Ursu si-a primit numele dupa forma sa, asemanata cu o piele de urs. Se afla la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adancime. Lacul are o suprafata de 40.235 m, adancimea de 18,10 m, latimea de 170 m si o salinitate medie de 250g/l.

Lacul este inscris in lista monumentelor naturale ale Romaniei.

- Advertisement -

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 79 hectare.

Aria naturală reprezintă o zonă formată din aglomerate vulcanice (andezite cu amfiboli) și masive de sare. Aceasta include Lacul Ursu (declarat monument al naturii), un un important lac sărat helioterm format odată cu prăbușirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanții din apropiere. În arealul rezervației pe lângă Lacul Ursu, sunt incluse și: Lacul Aluniș, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei, Lacul Roșu și Lacul Verde.

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 °C la suprafață, 30-40 °C la adâncimea de 1 m și 40-60 °C la adâncimea de 1,5 m