Si-o cerea. Bine i-a făcut! Când ești șmecher, ți-o iei de la TIR-iști!

0

Plecaţi aproape în permanenţă de acasă şi expuşi riscului, atât când sunt în trafic, cât şi când sunt parcaţi, şoferii de TIR sunt o piesă foarte importantă în economie. Fără mărfurile pe care le transportă, economia s-ar bloca.

Cu mărfuri de sute de mii de euro pe care le transportă, şoferii de camion au responsabilităţi uriaşe. Salariile diferă de la o firmă la alta şi de la o ţară la alta, dar viaţa TIR-iştilor este aceeaşi în fiecare ţară: plecaţi cu zilele, confruntaţi cu monotonia traficului de pe autostrăzi, dar expuşi riscurilor, şoferii de camion resimt cel mai mult lipsa familiei.

Puiu Băran este un lugojean în vârstă de 55 de ani care lucrează ca şofer de TIR pentru o firmă străină. De aproximativ 15 ani, lugojeanul „bate” Europa în lung şi în lat. Puiu este cel puţin şase săptămâni plecat de acasă. După şase săptămâni de lucru, poate sta două săptămâni acasă. Venit acum într-o „permisie” de trei săptămâni, Puiu a explicat că un şofer de TIR are un program zilnic de 13 ore, dintre care nouă sunt petrecute efectiv în trafic, cu o pauză de 45 de minute la patru ore şi jumătate.

„Eşti tot timpul în camion, pe autostradă sau la punctele de încărcare. Ai o butelie de voiaj pe care poţi să îţi faci mâncare. Altădată mănânci cum apuci, depinde de cum te gospodăreşti.

La restaurant nu te prea lasă mâna să te duci”, a explicat lugojeanul, care a mai declarat că firma norvegiană pentru care lucrează are o bază la care şoferii au condiţii de masă şi cazare pe care unii nu le au nici acasă. Puiu Băran a declarat că şoferii de TIR, în special cei care transportă mărfuri valoroase, sunt în permanenţă în pericol, fiind ţinta hoţilor.

„Mie mi-au furat trei paleţi de ciorapi de damă şi nici nu am ştiut nimic. Alţii se bagă şi peste tine în cabină, îţi dau cu spray paralizant şi te trezeşti a doua zi seara”, a mai declarat şoferul, potrivit căruia, din cauza monotoniei şi a zgomotului motorului, circulaţia pe autostradă este obositoare, chiar dacă camionul este pus în mare parte a drumului pe pilot automat.

„Lipsa familiei este cea mai mare problemă. E o meserie în care eşti mult timp plecat, dar mulţi o pracitcă pentru că încă e o meserie în care se câştigă binişor”, a mai declarat Puiu Băran, potrivit căruia „parteneri” de drum îi sunt cântăreţii de muzică creştină pe care o ascultă aproape neîntrerupt. În privinţa colegilor şoferi de camion, lugojeanul spune că se pot lega prietenii frumoase, dar mulţi şoferi români sunt „palavragii”, TIR-iştii străini fiind mult mai uniţi decât cei români.

„E o meserie care ori îţi place, ori nu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.