Mesajul „La mulţi ani cu executare!“, proiectat pe o clădire din Piaţa Victoriei, de ziua lui Liviu Dragnea

0

Mesajul „La mulţi ani cu executare!” a fost proiectat, duminică seară, pe o clădire din Piaţa Victoriei din Capitală, de ziua de naştere a liderului PSD, Liviu Dragnea.

De ziua sa, reprezentanţii Asociaţiei Evoluţie în Instituţie au proiectat pe o clădire din zona Pieţei Victoria mesajul „La mulţi ani cu executare!”.

„De ziua lui, Piaţa Victoriei îi urează lui Liviu Dragnea un călduros la mulţi ani cu executare!”, este mesajul care însoţeşte fotografia postată pe pagina de Facebook a asociaţiei.

De profesie inginer, Liviu Nicolae Dragnea a intrat în politică după Revoluție. În perioada 1994 – 2011 a fost membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al PD Teleorman din 1995 până în 2000. La alegerile locale din 1996 a obținut un mandat de consilier local în Turnu Măgurele, din partea PD.

În perioada 1996-2000 a fost prefect al județului Teleorman. În 2000 a părăsit PD și s-a înscris în Partidul Social Democrat, iar peste cinci ani devine vicepreședinte al PSD. A fost președinte al consiliului județean Teleorman trei mandate consecutive, primul fiind obținut în anul 2000, sub sigla Partidului Democrat.

Din 20 ianuarie 2009, a devenit Ministru al Administrației și Internelor, în locul lui Gabriel Oprea. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României, în colegiul 3 din Teleorman, ales pe listele Uniunii Social-Liberale. În 2012 a devenit vicepremier și Ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale.

La Congresul PSD din 20 aprilie 2013 este ales în funcția de președinte executiv al formațiunii, iar în 2015, Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe Liviu Dragnea președinte interimar al partidului, după de Victor Ponta demisiona din fruntea Guvernului, în urma tragediei din Colectiv.

Candidatul unic la șefia PSD, ales prin vot direct de membrii de partid de la nivel național, cu peste 96%
În octombrie 2015, Dragnea organizează primele alegeri pentru președintele partidului prin vot direct al membrilor PSD. Este unicul candidat și primește votul a peste 96% din alegătorii PSD. Cu acest sistem de alegere, Dragnea își securizează funcția în partid, astfel că nu mai poate fi dat jos de la conducere decât tot prin organizarea unor alegeri interne, lucru greu de realizat, din punct de vedere logistic. În martie anul acesta, a decis convocarea Congresului Extraordinar al PSD și a reușit să își impună o structură de conducere ( Biroul Permanent Național) formată numai din oameni fideli. Iar numărul doi în partid a devenit chiar premierul Viorica Dăncilă.

Astfel, Liviu Dragnea a reușit să elimine orice posibilitate de opoziție în interiorul partidului. Chiar și pe foștii premieri, pe care i-a schimbat din funcție a reușit să și-i țină aproape.

Sorin Grindeanu, primul premier al României dat jos de propriul partid prin moțiune de cenzură a primit șefia ANCOM, cu un salariu pe măsură iar premierul Mihai Tudose, care a fost nevoit să se retragă din fruntea Guvernului s-ar pregăti pentru a prelua Consiliul Concurenței. El a negat acest scenariu, însă în Parlament și în partid, Mihai Tudose a încetat să mai critice deciziile conducerii PSD, așa cum o făcea când era la Palatul Victoria.

Dragnea și dosarele penale: Condamnat definitiv în dosarul Referendumului, urmărit penal în dosarul Tel Drum
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul’, în aprilie 2016. Ca urmare a acestei sentințe, Liviu Dragnea a declarat intenția sa de a contesta decizia magistraților, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului însă nu este clar dacă a făcut acest demers.

În iulie 2016, Liviu Dragnea, la momentul faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

El a fost acuzat că ar fi avut 2 persoane lucrătoare la sediul de partid unde deținea funcția de președinte inculpatul, dar acestea erau plătite de o instituție a statului, respectiv Direcția de Protecție a Copilului din județ.

Începând cu data de 13 noiembrie 2017, DNA a dispus urmărirea penală a lui Liviu Dragnea sub acuzația de constituire grup infracțional organizat, deturnare fonduri europene și infracțiuni de abuz în serviciu. DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că ar fi obținut foloase necuvenite din diverse contracte publice acordate societății de construcții drumuri și autostrăzi Tel Drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.