Din verzi se fac peste noapte roșii. Cum sunt colorate peste noapte cu vopsea, roșiile care ajung în supermarket-urile din România

0

Rosiile sunt colorate peste noapte. Aceste legume aduse din import si ajunse pe rafturile supermarketurilor din Timisoara sunt vopsite cu o super tehnologie, dupa cum explica rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei, potrivit Opinia Timisoarei.

Profesorul Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei, a explicat de ce rosiile din marile magazine nu au niciun gust, insa au un aspect impecabil. Acesta a explicat ca acestea cresc cu totul altfel decat in clasica gradina, iar serele in care sunt produse arata ca adevărate încăperi din filmele Science Fiction.

„Ceea ce vine la noi, in cea mai mare parte, sunt roșii fara gust, deoarece modul in care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosita intr-o forma super intensiva, daca discutam de rosii care vin din afara tarii, sunt crescute pe o suprafata de apa, acea cultura hidroponica, intr-o forma pe care o vedem in filmele SF, rădăcinile sunt in apa si se spreyaza tot ce înseamna elemente nutritive si tratamente intr-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neaparat rau. Rosia are gust cand isi acumuleaza si isi sintetizeaza partea de zaharuri primind lumina de la soare. Atunci se produc in celula acele elemente de sinteza, procese de sinteza, pentru a simti noi ca au gust”, a explicat profesorul Cosmin Popescu.

„De multe ori, atunci cand un supermarket comanda o cantitate de roșii, ele se comanda cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind inca verzi, se introduce in apa o anumita substanta care le da acea culoare frumoasa de rosu. Din pacate, sunt stimulate pentru a-si schimba culoarea. Din pavate, se practica. Nu e normal, dar e comercial„ potrivit Opinia Timisoarei.

Secretul coacerii rapide, chiar şi când vremea e rece şi ploioasă, stă în Ethrel, un produs interzis în unele ţări, dar care este folosit pe scară largă de grădinarii români care se grăbesc să ajungă la piaţă la începutul sezonului, când roşiile sunt mai scumpe. Orice grădinar cinstit recu­noaşte că în condiţiile climaterice din ţara noastră roşiile nu au cum să se coacă natural până în luna mai chiar dacă au fost plantate în sere încălzite. În schimb, cei mai mulţi dintre legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roşie stropită să se coacă aproape pe loc. Deşi, în România, utilizarea sa este strict reglementată, ţăranii abuzează de această substanţă pentru a ajunge cât mai devreme în pieţele din oraşe, scrie Romania Libera.

Cum funcţionează Ethrelul? Hormonul chimic din produs stimulează apariţia mai devreme a unei substanţe care se găseşte în mod natural în legume şi fructe atunci când se coc. Unii specialişti afirmă că dacă s-ar respecta regulile pentru stropire – diluarea atentă a soluţiei şi acordarea unui timp de pauză de zece zile, necesar ca hormonul să iasă din roşie – Ethrelul nu ar fi toxic. Numai că legumicultorii români, dornici să prindă preţurile mari care se practică la începutul verii, utilizează o soluţie mai concentrată decât cea recomandată şi nu mai aşteaptă să treacă perioada de volatizare a substanţei chimic. Roşia este recoltată şi ajunge pe masa consumatorului cu tot cu hormonii de stimulare a creşterii.

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.