Acestea sunt cele mai interesante lucruri pe care nu le stiai despre Terra!!

0

Ziua va avea 960 de ore, consumam zilnic 1,5 trilioane de litri de apa, Africa de Sud produce anual 5.300 de tone metrice de aur si cel putin 300.000 de oameni au murit in urma eruptiilor vulcanice in ultima jumatate de secol.

Care este cel mai calduros loc de pe Pamant?

In 13 septembrie 1922, in El Azizia, Libia, s-au inregistrat 57,8 grade Celsius.

Dar cel mai friguros?

In Antarctica, la Vostok, s-au inregistrat -89 de grade Celsius, in 21 iulie 1983.

Ce cantitate de nisip cade anual din spatiu pe Terra?

Potrivit estimarilor, 1.000 de tone intra in atmosfera in fiecare an. Unii oameni de stiinta pretind ca si o parte din microbi provin tot din spatiu. Totusi, inca nu s-a putut demonstra aceasta afirmatie.

Cel mai fierbinte loc de pe Terra

Deși de-a lungul timpului au circulat tot felul de speculații despre acest subiect, iar mulți cercetători erau de părere că cel mai fierbinte loc din lume este Al Azizyah, Libia, în urma unor cercetări care au avut loc între 2010 și 2012, experții în climatologie au ajuns la concluzia că Valea Morţii deţine recordul pentru cel mai călduros loc din lume.

Cel mai rece loc de pe Pământ

În iulie 1983, la stația sovietică Vostok din Antarctica au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi de pe pământ.

Cea mai ridicată temperatură din această zonă a fost de doar 12,3 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură a fost de -89,2 grade Celsius.

Stația însăși nu este construită pe teren, ci pe gheață. Aici fac cercetări aproximativ 30 de persoane în timpul verii și doar 18 în timpul iernii.

Polii magnetici ai pământului

Probabil ai învățat că Polul Sud este întotdeauna la sud, iar Polul Nord este la nord, nu? Cel puțin, asta este ceea ce ne indică busola.

Ceea ce mulți nu știu este că polii magnetici își schimbă locurile la câteva sute de mii de ani.

În medie, această schimbare se întâmplă la fiecare 450 de mii de ani. Următorul schimb urmează să fie peste mai puțin de 2000 de ani. Acest fenomen nu ne afectează viața pe pământ.

Cel mai înalt munte din lume se află în Hawaii

De multe ori auzim că Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Muana Kea din Hawaii este aproape cu un kilometru mai înalt decât Everest, acesta fiind cel mai înalt munte din lume, dacă măsurăm de la bază până la vârf. Baza reală este cea aflată sub nivelul mării.
Muana Kea este de fapt un vulcan inactiv care a fost format acum un milion de ani.

Cel mai mare meteorit

Meteoritul Hoba este cel mai mare meteorit descoperit vreodată pe pământ. El a fost descoperit îngropat în pământ în anul 1920 de un fermier care își arata câmpul în Namibia, Africa. Numele său provine de la numele fermei unde a fost descoperit, Hoba West.

Meteoritul cântărește 66 de tone. Cel mai interesant lucru despre acesta este că nu s-a rupt din cauza impactului cu pământul. Poate că forma sa are ceva de-a face cu asta. Este plat în partea de sus și în partea de jos, ceea ce ar ușura intrarea în pământ.

Acest meteorit se estimează că a ajuns pe pământ acum 80.000 de ani.

Viteza unui T-Rex

Oamenii de știință au estimat că viteza unui T-Rex era între 15-25 mile pe oră. Acest lucru ne arată că dinozaurul era cu siguranță mult mai lent decât o mașină.

Cel mai adânc loc din lume

Din păcate, cercetătorii nu au posibilitatea să exploreze în totalitate oceanele, astfel că multe întrebări despre acestea rămân fără răspuns.

Cea mai adâncă zonă descoperită vreodată este Groapa Marianelor.

Groapa Marianelor se află la nord de ecuator în apropiere de Insulele Mariane ce aparțin de Melanezia. Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, aflat în Oceanul Pacific, având 11.022 m adâncime. Ea a avut în trecut 10.911 metri

Cel mai uscat loc din lume

Imaginează-ți Antarctica fără gheață și zăpadă. Valea uscată McMurdo chiar așa este. Umiditatea scăzută și lipsa ploii sunt factori care fac ca acesta să fie cel mai uscat loc de pe pământ.

Singurele obiective turistice aici sunt pietrișul, gropile glaciare și piatra de granit. De asemenea, pot exista cateva piscine de apă, însă ele sunt de trei ori mai sărate decât apa mării.

Prin urmare, acest loc este un deșert impresionant și înfricoșător. Doar bacteriile par să supraviețuiască în acest loc. În Valea uscată McMurdo nu a mai plouat de peste 2 milioane de ani. În plus, conform experților, condițiile de viață aici sunt similare cu cele de pe Marte.

Cea mai veche fosilă de pe Pământ

Cele mai vechi fosile din lume nu sunt cele ale unei plante sau animale, ci ale unei bacterii. Acestea sunt o descoperire foarte importantă, deoarece un ochi neinstruit ar vedea doar modele în care există bacterii fosile.

Cea mai veche fosilă a fost descoperită în Groenlanda și are 3,7 miliarde de ani. Fosila conţine dovezi ale prezenţei stromatolitelor, acestea fiind cu 220 de milioane de ani mai vechi decât fosilele descoperite în trecut.

Atmosfera Pământului

Mulți dintre noi ne uităm uităm spre cer și ne gândim cât de departe este, dar de fapt se extinde mult mai departe decât putem noi vedea. Linia Carmen, care este cerul pe care îl cunoaștem- și se află la numai 62 km de pământ. Este ceea ce separă pământul de spațiu.

Cu toate acestea, există încă patru straturi în atmosferă deasupra liniei Carmen. Ele devin mai mari și mai subțiri cu cât sunt mai departe.

Ultimul strat se numește exosphere, care începe la 700 km deasupra nivelului mării și se extinde la 10.000 km. Acesta este alcătuit din heliu și hidrogen.

Cel mai jos punct de pe suprafața uscată a Pământului

Marea Moartă are oglinda apei la 427 m sub nivelul mării, țărmul înconjurător fiind astfel terenul uscat cu altitudinea cea mai joasă de pe glob, marea deținând de asemenea recordul corpului de apă cel mai jos de pe pământ. Nivelul apei scade în fiecare an cu aproximativ un metru, un proces care accelerează, existând pericolul de secare a mării

Cea mai veche structură religioasă

Am auzit despre Stonehenge și despre piramide, dar puțini dintre noi știu despre Göbekli Tepe. Acest loc este uimitor, fiind extrem de important. Aflat în Turcia, Göbekli Tepe este probabil cea mai veche construcție religioasă descoperită până în prezent.

Se estimează că are o vechime de peste 10.000 de ani. Religia practicată aici, cu toate acestea, nu este cunoscută.

Numărul de specii

Există aproximativ 5-10 milioane de specii în lume. Cu toate acestea, oamenii au descoperit și numit doar zece până la 15% dintre acestea. Acest lucru face ca numărul de specii descoperite să fie de aproximativ 1,2 milioane.

În plus, doar 10% din ocean a fost explorat. Mai sunt încă multe lucruri de descoperit.

 Cel mai mic mamifer

Există mai multe moduri de a determina care este cel mai mic mamifer, în funcție de lungimea, greutatea, înălțimea acestuia. Cu toate acestea, liliacul Kitti Hog câștigă premiul.

Această ființă măsoară în jur de 2,54 cm lungime, iar greutatea sa este de aproximativ două grame.

Liliacul a fost descoperit în anul 1907 în câteva peșteri din Thailanda și Burma.

Lacurile pot exploda

În anul 1986, lacul Nyos din Camerun a explodat, eliberând 80 de milioane de metri cubi de dioxid de carbon. Lacul, format din activitățile subterane ale vulcanilor din apropiere, a ucis în acel an aproximativ 800 de locuitori ai localității Nyos. Pe o rază de 24 de kilometri puțini oameni sau animale au supraviețuit.

Care este cel mai arid loc de pe Terra?

In Arica, Chile, cad anual numai 0,76 mililitri de ploaie. In acest ritm, ar fi nevoie de un secol pentru a se umple o cana de cafea.

Cati dintre vulcanii cunoscuti pe Pamant au erupt de-a lungul timpului?

Aproape 540, dar nimeni nu poate preciza cati vulcani acvatici au erupt.

Cate persoane au fost ucise de eruptiile vulcanilor in ultimii 500 de ani?

Cel putin 300.000 de persoane. Intre 1980 si 1990, s-au inregistrat cel putin 26.000 de victime.

Cat de batran e Pamantul?

Are cam 4,5 miliarde de ani. Cercetari recente arata ca Pamantul s-a format la 10 milioane de ani dupa nasterea Soarelui.

Care sunt cele mai mari tari producatoare de aur?

Africa de Sud, cu 5.300 de tone metrice conduce in top, apoi urmeaza Statele Unite, cu mai mult de 3200 de tone metrice.

Ce cantitate de apa se foloseste zilnic in lume?

Aproape 1,5 trilioane de litri.

Sursa: space.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.