Acasă Curiozitati Află povestea asteroidului care a lovit pământul și a dus la dispariția dinozaurilor

Află povestea asteroidului care a lovit pământul și a dus la dispariția dinozaurilor

0
Află povestea asteroidului care a lovit pământul și a dus la dispariția dinozaurilor

Conform dovezilor geologice abundente, un asteroid cu o lungime de aproximativ 10 km a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani. Acest impact a provocat o explozie uriașă și un crater de aproximativ 180 km diametru. Resturile de la explozie au fost aruncate în atmosferă, modificând grav clima și ducând la dispariția a aproximativ trei sferturi din speciile care existau la acea vreme, inclusiv dinozaurii. Mulți asteroizi de acest tip sunt acum cunoscuți; orbitele lor trec prin sistemul solar interior și traversează orbita Pământului. Unele dintre acestea ar putea lovi Pământul în viitor. Majoritatea, dar nu toate, sunt mai mici decât cel care ne-a lovit acum 65 de milioane de ani.

Mai jos v-am pregătit câteva informații uimitoare despre asteroidul care ne-a lovit pământul cu foarte mult timp în urmă.

La sfârșitul anilor 1970, o echipă de geochimiști condusă de Luis Alvarez și fiul său Walter Alvarez, ambii cu legături cu Universitatea din California din Berkeley, au studiat modificările chimice în straturile de sol.

Echipa Alvarez a teoretizat că un asteroid a lovit Pământul și că resturile aruncate în urma exploziei au fost răspândite în stratul de sol.

Asteroizii lovesc Pământul de obicei la viteze mari de 16 până la 32 km/sec. În timpul impactului, energia cinetică din asteroid (sau energia mișcării) este convertită în energie explozivă, suflând resturi de praf, sol și roci nu numai în atmosferă, ci și în spațiu.

Calculele ulterioare (în special ale lui Jay Melosh de la Universitatea din Arizona) au indicat că în primele ore după impact, resturile stâncoase ar fi căzut înapoi în atmosfera înaltă, creând o furtună de bile de foc strălucitoare pe cer. Energia radiantă de la acestea ar fi încălzit suprafața la temperaturi de fierbere timp de câteva minute și ar fi fost suficientă pentru a pune capăt vieții animalelor și plantelor de la suprafață.

Cea mai mare pauză cunoscută în istorie este ruptura dintre Era Paleozoică și Era Mezozoică, cu aproximativ 230 până la 250 de ani în urmă, când ceva de genul 90% din speciile existente atunci au dispărut.

Geologii au împărțit erele în intervale mai scurte numite Perioade, cum ar fi Perioada Jurasică, remarcată pentru marii dinozauri. Aceste Perioade sunt definite și de întreruperi în înregistrarea fosilelor, mai mici decât pauzele dintre epoci. Multe specii au dispărut în timpul acestor pauze, dar nu atât de multe ca în pauzele dintre epoci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.