6 Situații când ne ia valul și cumpărăm lucruri inutile. Uitati de ce se intampla asta!

0

Toți am experimentat probabil situații în care am intrat într-un magazin alimentar pentru a cumpăra pâine și am plecat cu pungi pline de alimente diferite. Și suntem norocoși dacă pâinea a fost printre alimentele respective, altfel, trebuia să ne întoarcem din nou la magazin. De ce se întâmplă acest lucru?

1. Efectul Diderot

Efectul Diderot este termenul pentru care cumpărați ceva nou, dar apoi  celelalte bunuri par uzate prin comparație, astfel încât trebuie să le înlocuiți și pe ele. Acesta este un proces nesfârșit, deoarece fiecare lucru nou va deveni în curând unul vechi și va necesita o înlocuire din nou.

Acest efect a fost numit după filosoful francez Denis Diderot. El nu a fost niciodată bogat, dar a primit odată o sumă mare de bani și a cumpărat un  costum  superb . Acest articol de îmbrăcăminte era atât de diferit de celelalte haine, încât l-a forțat să-și înlocuiască toate hainele vechi cu unele noi.

Cum poți să lupți cu asta?

Înainte de a efectua o achiziție, încercați să înțelegeți dacă vă conectați la ea orice speranță și așteptări. De exemplu, doriți să cumpărați un telefon inteligent care să fie întotdeauna conectat și să facă mai multă muncă sau pentru că visați să obțineți o promoție și să câștigați mai mulți bani? Nu ar fi mai eficient să vă reconsiderați atitudinea față de munca dvs.?

2. Efectul snobului

Când cumpărați lucruri pe care alții nu le utilizează pentru a iesi în evidență, acest tip de comportament se numește efect snob . Mulți oameni preferă să fie in centrul atenției și un nou articol de îmbrăcăminte este una dintre cele mai bune modalități de a intra în lumina reflectoarelor.

3. Efectul bandwagon

Acest efect este exact opusul efectului snob. Se întâmplă atunci când o persoană cumpără un articol deoarece este la modă și toată lumea o are. Este posibil ca acest articol să nu se potrivească cu dvs. sau cu stilul tău de viață, dar tot îl achiziționați pentru a fi în tendință.

Cum poți să lupți cu asta?

Înainte de a efectua o achiziție, întrebați-vă: „De ce vreau să-l cumpăr?” Poate că vă place foarte mult acest lucru și aveți nevoie de el. Sau poate că tocmai ați căzut sub influența altor oameni.

4. Elemente pentru viitor

Oamenii preferă să rămână pozitivi. De aceea cumpărăm uneori articole de îmbrăcăminte pentru viitor, cum ar fi o fustă care este de 2 dimensiuni mai mică pentru că credem că ne va motiva să pierdem în greutate .

Cum poți să lupți cu asta?

Amintiți-vă că achiziționarea unui alt articol de îmbrăcăminte nu vă va face mai subțire, mai inteligentă sau mai atractivă. Trebuie să lucrați pentru a realiza acest lucru. Niciun articol scump sau la modă nu vă va aduce mai aproape de viitorul fericit pe care îl anticipați atât de mult.

5. Cumparaturile cand sunteti suparat

Ai avut o zi proastă și ai decis să te duci în magazinul tău preferat sau vei termina să cumperi ceva pentru că ai câștigat un mic bonus la muncă. Dar fericirea dintr-o astfel de achiziție va trece foarte repede, în timp ce elementul pe care l-ați cumpărat va fi uitat sau chiar te va face supărat pentru că ai cheltuit atât de mulți bani pe el.

Cum poți să lupți cu asta?

Impulsul de cumpărare este o consecință a lipsei de emoție pozitive. Încercați să găsiți o activitate care vă va ajuta să vă luptați cu starea de spirit proastă, oboseală și stres.

6. Cumparaturi in exces

Muzică plăcută, culori calde și mirosul ca acasă – toate acestea ne afectează când intrăm într-un magazin, deși probabil  nici nu bănuim. Este cald și confortabil în interior, iar ferestrele sale sunt de obicei acoperite. Ne relaxăm , uităm de timp și începem să cumpărăm.

Cum poți să lupți cu asta?

Du-te la cumpărături când nu ți-e foame și purtați căști cu muzică. Acesta este cel mai bun mod de a sta departe de trucuri de marketing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.