20 de fotografii uimitoare cu cele mai vechi clădiri din lume

- Advertisement -

Clădirile vechi sunt întotdeauna înconjurate de istorie și mister. Au supraviețuit atât de mult în timpul vieții lor! Cândva clădiri monumentale grandioase, de importanță strategică sau culturală, astăzi sunt ecouri ale trecutului pe care continuăm să le studiem și să le admirăm.

Mai jos v-am pregătit 20 de fotografii interesante cu cele mai vechi clădiri din lume.

1. Palatul din Cnossos.

Palatul din Cnossos este un palat antic din Cnossos, Creta, Grecia. A fost centrul administrativ și politic al civilizației minoice care a înflorit pe insula Creta în jurul anilor 2000-1400 î.Hr.

2. Su Nuraxi di Barumini.

Su Nuraxi este un monument arheologic din perioada prenuragică, situat în apropierea orașului Barumini, Sardinia, Italia.

- Advertisement -

3. Fortăreața de la Van.

Castelul Van, cunoscut și sub numele de Cetatea Van, este un castel medieval situat în Van, în estul Turciei.

4. Piramida lui Djoser.

Piramida lui Djoser, cunoscută și sub numele de Piramida în trepte, este o piramidă egipteană antică din Saqqara, Egipt.

- Advertisement -

5. Templele megalitice din Malta.

Templele megalitice din Malta sunt o serie de temple antice din Insulele Malteze, unul dintre cele mai vechi și mai importante situri arheologice din Europa, datând din perioada neolitică (4000-2500 î.Hr.).

6. La Hoog Bee.

Este un sit funerar neolitic situat pe insula Jersey, în Insulele Anglo-Normande. Este unul dintre cele mai vechi și mai importante situri arheologice din Insulele Anglo-Normande, datând din mileniul IV î.Hr.

7. Marele Sfinx.

Marele Sfinx de pe malul vestic al Nilului, la Giza, este cea mai veche sculptură monumentală supraviețuitoare de pe Pământ.

- Advertisement -

8. Karnak.

Este un complex de temple egiptene antice, situat în Luxor, Egipt. Este unul dintre cele mai mari complexe de temple din lume, fiind format dintr-un număr de temple, capele, turnuri și alte clădiri care au fost în construcție timp de peste 2.000 de ani.

9. Piramidele din Giza.

Complexul de piramide de la Giza este o necropolă antică situată pe platoul Giza, la periferia orașului Cairo, capitala modernă a Egiptului.

10. Templul lui Hatshepsut.

Este un templu egiptean antic din Luxor, Egipt. A fost construit pentru Hatshepsut, care a domnit ca regentă sub faraonul minor Tutmose al III-lea din 1479 până în 1458 î.Hr.

11. Ramesseum.

Ramesseum este un templu egiptean antic din Luxor, Egipt. A fost construit de faraonul Ramses al II-lea în secolul al XIII-lea î.Hr. și este dedicat cultului funerar al faraonului.

12. Templul Kyrena.

Acest templu grecesc antic, situat în Cyrene, Libia, era dedicat lui Apollo, zeul profeției, al muzicii și al tirului cu arcul, și a fost unul dintre cele mai importante temple din Libia antică.

13. Templul lui Juno Lacinia.

Templul lui Hera, cunoscut și sub numele de Templul lui Hera Lacinia sau Templul lui Juno Lacinia, a fost un templu antic situat în apropiere de Crotone, Italia.

14. Persepolis.

Persepolis a fost capitala ceremonială a Imperiului Achaemenid, care a condus o mare parte din Orientul Apropiat antic între anii 550 și 330 î.Hr.

15. Parthenon.

Este un templu de pe Acropole din Atena, Grecia, dedicat zeiței Atena, patroana Atenei. A fost construit în secolul al V-lea î.Hr. și este considerat unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură clasică greacă.

16. Mormântul tracic din Sveshtari.

Acesta este un mormânt antic situat în satul Sveshtari, Bulgaria. Acesta datează din secolul al III-lea î.Hr., aparține culturii antice tracice și este bine conservat.

17. Dhamek.

Dhamek Stupa este o stupă budistă situată în Sarnath, în apropiere de Varanasi, India.

18. Casa Carré.

Acest templu roman, situat în Nîmes, Franța, este unul dintre cele mai bine conservate temple romane din lume. Este considerat o capodoperă a arhitecturii romane.

19. Templu din Garni.

Templul elenistic din Garni, Armenia. Este singurul templu clasic din Armenia și din fosta Uniune Sovietică. Templul a fost construit în secolul I d.Hr. de către regele Trdat I și este dedicat zeului Mihr, echivalentul armean al zeului grec Apollo.

20. Colosseum.

Colosseum, sau Amfiteatrul Flavio, este un amfiteatru oval situat în centrul Romei, Italia. Este unul dintre cele mai faimoase repere ale lumii antice.