13 curiozități despre corpul uman, cel mai misterios sistem din lume

0

Credem că ştim totul despre corpul nostru. Ştim cum funcţionează corpul uman şi la ce schimbări şi procese este el supus în fiecare zi. Totuşi, corpul uman rămâne unul dintre cele mai complexe şi misterioase mecanisme, care reuşeşte să pună în dificultate uneori chiar şi cei mai buni doctori sau oameni de ştiinţă.

1. Corpul te protejează în caz de înec

Se numește „reflex de imersie”. Când creierul primește semnale că plămânii se umplu cu apă, trimite comenzi pentru a reduce ritmul cardiac și pentru a redirecționa sângele de la extremități către cele mai importante organe.

Prin urmare, nevoia de oxigen este redusă. Cu cât un om stă mai mult sub apă, cu atât mai mult inima își va încetini ritmul.

2. Pielea are patru culori

Primii pigmenti sunt cei crem-alb. La suprafata epidermei, vasele sanguine capilare dau pielii o usoara nuanta de roz. Apoi mai in profunzime apar pigmentii galbeni. De asemenea, culoarea epidermei este influentata si de diverse tonuri de culoare neagra, create prin secretia de melanina, aparuta la randu-i ca un raspuns al organismului fata de razele ultraviolete emise de Soare. Aceste patru tipuri de pigmenti sunt prezente la toate rasele umane, dar in proportii diferite.

3. Mii de ovule raman nefolosite

O adolescenta obisnuita are aproximativ 34.000 de foliculi nedezvoltati (saculeti care au in centru un ovul nedezvoltat), iar in cazul unei femei trecute de 40-50 de ani, ovarele vor produce din ce in ce mai putin estrogen. Pentru ca se vor dezvolta insuficient, foliculii nu vor mai elibera ovule la fel de usor ca inainte si se vor deteriora. Astfel mii de ovule ramanand neutilizate de catre ovare.

4. Când erai copil, aveai o superputere

Bebelușii sunt incredibil de puternici pentru greutatea și dimensiunea lor. Poți „prinde” un nou-născut de o bară, iar acesta va rămâne agățat mult timp, fără a obosi.

Este un reflex arhaic de prindere, observat și la primate. Datorită acestuia, puii rămân agățați de părul mamei. La trei luni de la naștere, copilul își pierde această capacitate.

5. Pozitia corpului afecteaza memoria

Nu-ti mai amintesti ziua de nastere? Incearca sa te asezi in genunchi, poate ai mai multe sanse de reusita. Amintirile sunt o parte din simturile tale. Un miros sau un sunet pot evoca episoade din copilarie sau din adolescenta. Conexiunile pot fi evidente sau misterioase. Potrivit cercetatorilor, episoadele din trecut iti revin mai repede in memorie cu cat pozitia corpului este asemanatoare cu aceea pe care o aveai in timpul unui eveniment anume.

6. Capilarele tale fără de sfârșit…

Corpul uman are aproximativ 100 de mii de kilometri de vase capilare. Adică, suficient cât să înfășurăm Pământul de două ori și jumătate.

Pe toată durata vieții, inima pompează, în medie, 5,7 milioane de litri de sânge. Volumul este suficient pentru a umple câteva piscine olimpice.

7. Și bărbații pot produce lapte

Toți oamenii, indiferent de sex, au glande mamare, canale pentru lapte și sfârcuri. Pieptul unui bărbat poate fi stimulat să producă lapte.

Acest lucru se poate întâmpla mai ales din cauza tulburărilor hormonale, provocate de condiții de stres extrem de ridicat.

8. Creierul, un „USB” gigantic

Creierului uman are un volum de stocare echivalent cu aproximativ 2,5 milioane Gb de date. Asta ar însemna aproximativ 300 de ani de înregistrări video depozitate în creier.

Apogeul dezvoltării memoriei este la 25 de ani, iar declinul începe în jurul vârstei de 50 de ani. Acest lucru se poate întâmpla mai ales oamenii care nu-și antrenează deloc memoria.

9. Mușchii tăi sunt capabili să ridice tone

Masina a căzut de pe remorca de tractare și l-a prins la mijloc pe fiul său, Tony. De una singură, femeia a ridicat mașina folosindu-și doar mâinile și a ținut-o așa până când doi vecini l-au scos pe Tony. Această capacitate neobișnuită este cunoscută sub numele de „forță isterică”.

10. Suntem mașini de produs mucus

În medie, corpul uman produce 1,5 litri de mucus pe zi. Înghițim cea mai mare parte a acestuia, fără să ne dăm seama.

În plus, corpul produce zilnic 3 litri de acid în stomac, 3,5 litri de sucuri intestinale și aproximativ 1 litru de lichid biliar.

11. Din creier, prin nas, afară

Substanța care se scurge din nas poate fi lichid cefalorahidian. Acest lichid învăluie creierul și măduva spinării.

Uneori, se poate infiltra în cantități mici prin orificiile din sinusuri. În astfel de cazuri, se prezintă ca un șuvoi subțire de lichid incolor.

12. Si rasul e contagios

Fenomenul cascatului contagios a fost studiat ani intregi de nenumarati cercetatori fara ca acestia sa-l poata explica, Cand cineva casca, automat o face si cel care priveste persoana respectiva. Studii recente au demonstrat insa si ca rasul se ia. Se pot inregistra totusi unele diferente. Astfel, rasul contagios este un caz particular care deseori serveste drept liant social. Auzind o persoana care rade, regiunea creierului responsabila de miscarile faciale este stimulata intr-un mod pe care noi oamenii nu il constientizam.

13. Este o „fortificație” excelent apărată

Imaginează-ți o celulă albă care vânează bacteriile, ajunge la ele și le mănâncă. Acestea sunt „bărbații în negru” ai organismului nostru, sistemul care ne protejează de „extratereștrii” răi.

Organismul îndepărtează de unul singur celulele moarte. De exemplu, aproximativ 22 de milioane de celule au murit în timp ce ai citit această frază.

Un adevărat genocid, nu-i așa? Iar statistica distractivă continuă: în următoarele 30 de secunde, vei produce aproxmativ 72 de milioane de globule roșii și vei elimina circa 174.000 de celule epiteliale moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.