11 previziuni uimitoare din cartile SF care s-au adeverit

- Advertisement -

Uneori nici nu putem ghici cât de exacte sunt descrierile lumii viitoare în cărțile SF. Aparent, autorii unor cărți de ficțiune au anumite cunoștințe despre lumea noastră care depășesc limitele înțelegerii oamenilor obișnuiți.

Mai jos v-am pregatit 11 imagini cu predicțiile celor mai impresionanți scriitori , care nu mai par astăzi atât de ireale.

  1. Primele aluzii la teoria crionică se găsesc în nuvela Satelitul Jameson, scrisă de Neil R. Jones în 1931. Personajul principal, profesorul Jameson, cere să-și ducă cadavrul pe orbita Pământului în speranța că va rămâne păstrat acolo la o temperatură de sub zero grade.

2. În 1865, scriitorul francez Jules Verne și-a publicat romanul De la Pământ la Lună , în care a descris un pistol spațial imens care putea lansa proiectile direct pe Lună.

- Advertisement -

3. Solution Unsatisfactory (1941), o nuvelă a lui Robert Heinlein, descrie Statele Unite dezvoltând arme nucleare înainte de restul lumii și devenind singura superputere de pe planeta noastră.

4. Robert Heinlein nu a prezis doar Războiul Rece – paturile de apă pot fi considerate și invenția sa! În romanul său Stranger in a Strange Land , scris în 1961, a existat o descriere atât de detaliată a acestui tip de pat, încât eventualul inventator a avut unele probleme în brevetarea acestuia.

- Advertisement -

5. Deși un aparat stereo personal nu a apărut decât în ​​1977, Ray Bradbury a descris căștile destinate să-și distragă mintea, de la lumea exterioară , în romanul său distopian Fahrenheit 451 , publicat în 1953.

 

6. Romanul distopic al lui Aldous Huxley, Brave New World, descrie o viziune mohorâtă a unei societăți guvernate de manipulări psihologice. Cetățenii dependenți de droguri se bazează pe pastilele care stimulează starea de spirit numita „soma”, care au fost create pentru a induce stabilitatea și a reduce gândurile triste și anxioase.

- Advertisement -

7. În 1914, o carte numită „The World Set Free” a fost publicată de scriitorul HG Wells. În carte, el a prezis că grenadele de mână pe bază de uraniu vor avea o mare putere și vor distruge multe vieți în viitor.

8. Această tehnologie folosește temperaturi scăzute și reci pentru a vă îngheța corpul pentru un somn lung. Acest somn a fost menționat pentru prima dată în cartea „Satelitul Jameson”, scrisă de Neil R. Jones în 1931.

9. În romanul fictiv utopic Looking Backward , publicat în 1888, Edward Bellamy a prezis cu exactitate utilizarea cardurilor de credit.

10. Nuvela lui Morgan Robertson, Epava titanicului, a fost publicată în 1898 și le-a spus cititorilor săi despre o navă mare „nescufundabilă” care s-a scufundat după ce s-a lovit de un aisberg.

11. În 1898, Mark Twain a scris nuvela  „London Times” din 1904 , care a fost gandita cu 6 ani în viitor. Povestea se concentrează în jurul unui mister : inventatorul unui dispozitiv nou și promițător numit Telelectroscop , si-a pierdut viata. Gadgetul nou inventat este descris de autor ca un telefon care ar putea crea o rețea de informații la nivel mondial accesibilă tuturor.

- Advertisement -