Un român a proiectat avionul anului 2030! Radu Iordache, fost student la Universitatea Delft din Olanda, prezintă modelul care i-a adus un premiu de 5.000 de euro Departe (încă!) de notorietatea lui Vuia, Vlaicu ori Coandă, Țările de Jos propun un alt român vizionar în domeniul aeronauticii. Radu Iordache, acum în vârstă de 27 de ani, a făcut parte dintr-o echipă de 10 studenți ai Universității Tehnice Delft din Olanda care a câștigat marele premiu al unui concurs dedicat realizării avionului anului 2030.

Povestește chiar el pentru Libertatea: „Tema proiectului era să proiectez, împreună cu alți 9 colegi, un avion al anului 2030, de aproximativ 180 de pasageri, cu o autonomie medie și care să fie în competiție directă cu Airbus A320 si Boeing 737. Față de cele două modele de aeronave, avionul nostru trebuia să le ofere companiilor aeriene o reducere de costuri de 30%, în combustibil, echipaj, mentenanță, dar și o reducere de 20% în emisiile de noxe și una de 10% în emisiile de zgomot”.

Ar putea fi controlat de la sol Radu, elev în România la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, a lucrat în special pe partea de motoare. „Am folosit un soft construit de cei de la Centrul Aerospațial de cercetare olandez ca să reușesc să găsesc valorile optime la care motoarele nu numai că erau capabile să ridice aeronava în aer, dar să și consume suficient de puțin combustibil pentru ca noi să ne încadram în reducerea de 30% a costurilor asociate zborului”, completează românul.

Mai mult, „avionul nostru a mai beneficiat și de utilizarea unui singur pilot. Care, în pofida accidentului GermanWings de acum câțiva ani, ar permite cuiva de la sol să preia controlul aeronavei dacă pilotul are probleme sau dacă avionul începe să facă manevre caudate”.

Premiat în fața VIP-urilorCum juriul format din profesorii Universității și-a dat OK-ul, proiectul a înaintat și a ajuns în finala concursului NLF (Fondurile Olandeze în domeniul Aerospațial) de la finele lui 2016.

„Am prezentat și am câștigat. Însă mult mai importantă a fost experiența în sine. Ne-a oferit multe conexiuni în domeniu. La ceremonia respectivă au venit oameni din conducerea Aeroportului Internațional Schiphol, un CEO de la Malaysian Airlines și astronautul olandez Andre Kuipers”, adaugă Radu.

 

Acum, modelul e deținut de Universitatea Delft, care are drepturile de proprietate intelectuală. „A existat inclusiv o persoană care a vrut să producă modele ale aeronavei, dar nu s-a înțeles cu instituția”, conchide Radu. Care acum lucrează ca programator la o companie internațională. Dar nu a renunțat la visul de a vedea, în realitate, modelul gândit de el și de colegi.

Bucharest
ploaie ușoară
6.7 ° C
7.8 °
6 °
81 %
1.5kmh
92 %
mar
8 °
mie
15 °
joi
11 °
vin
13 °
sâm
16 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,7533
USD
4,2158
GBP
5,5699
AUD
3,0104

CELE MAI VIZIONATE

22 de oameni care nu au primit doar o fotografie cu o celebritate, ci o adevărată poveste

Cu totii ne dorim sa facem macar o poza cu vedeta preferata si sa ne putem mandri cu ea pe retelele de socializare. Insa...

Asa arata viata in cele mai mici apartamente din China! Ai putea sa traiesti asa?

Populaţia planetei se află în continuă creştere, iar tot mai mulţi oameni se mută din zona rurală către oraşe, ceea ce reprezintă o provocare...

14 Trucuri absolut indispensabile pentru toți cei care iubesc o casă curată

Cu totii ne dorim sa avem o casa curata si aranajata iar pentru asta muncim ore in sir pentru a face ordine si a...

Cum să aflați cine vă urmărește prin telefonul dvs. smartphone

Siguranța ar trebui să fie întotdeauna prioritatea noastră principală. Cu ajutorul câtorva coduri scurte, puteți afla mai multe despre setările telefonului și puteți afla dacă...

9 sfaturi mai puțin cunoscute pentru un somn cat mai bun in avion

In ultima vreme cu totii incepem sa calatorim din ce in ce mai mult fie in vacante fie in interes de servicu. Cert este...
error: Copierea continutului acestui website este strict interzisă !
Apreciază articolul: