Un mare psihiatru afirmă: “Cuplurile care se ceartă sunt cele care se iubesc cel mai mult”

0

Știm că certurile dintr-un cuplu nu sunt întotdeauna ușor de gestionat și grav este că pot duce la despărțire. Numai că știința încearcă să demonstreze că ele pot fi benefice.

Astfel, dr. Gail Saltz, profesor renumit de psihiatrie la Școala de medicină Weill-Cornell din cadrul Spitalului Presbiterian din New York, exlpică faptul că o ceartă dintr-un cuplu este o experiență plină de satisfacții care dovedește că cei doi parteneri se iubesc profund.

Din punct de vedere tehnic, o ceartă este o discuție între doi oameni care își exprimă puncte de vedere opuse. În acest caz, ambii își dezvăluie cu sinceritate personalitatea și ideologiile lor în cuvinte adresate unul altuia.

Realitatea unui cuplu

Mulți dintre noi cred că relațiile noastre ar trebui să fie o lună de miere perpetuă, în care să fim mereu gata să zâmbim, să ne strângem în brațe, să râdem și să ne ținem mereu de mână.

De fiecare dată când ieșim din aceste etape liniștite și când începem să intrăm în adevărata realitate a unei relații ce implică, cum e firesc, dragoste, suntem bulversați, forțați să înfruntăm ideea că totul nu se va desfășura așa cum ne dorim.

Va trebui să ne certăm, să argumentăm, să facem compromisuri/concesii. Prin aceste acte de compromis și concesii dezvăluim cu adevărat cine suntem ca persoană și că înțelegem mai bine oamenii cu care avem de-a face. Lucru care ne permite să-i descoperim și să-i iubim mai mult.

Un cuplu comportă echilibru

Cu toate acestea, ca orice altceva în viață, trebuie să existe întotdeauna un echilibru. Deși disputele în care se aduc argumente pot fi favorabile unei relații, este important să știm că nu toate au același impact asupra relației.

Unele certuri sunt necesare pentru ca cei doi parteneri să se cunoască reciproc, altele pot dăuna cuplului.

Potrivit dr. Gail Saltz, trebuie să fim precauți în dispute și să comunicăm într-o manieră sănătoasă și civilizată pentru a păstra chimia uniunii.

Sfaturile concrete ale psihologului Gail Saltz
Nu spuneți nimic despre faptul că veți regreta imediat. Asigurați-vă că se respectă tema discutată, asigurați-vă că ascultați cu atenție partenerul.

Este posibil să greșiți și recomandat ar fi să recunoașteți. Se întâmplă ca ambii parteneri să nu poată purta discuții constructive.

Dacă de fiecare dată când trebuie să dezbateți un subiect, vă înfuriați, este timpul să lucrați la gestionarea conflictelor. Trebuie să fiți pregătiți să ascultați punctul de vedere al celuilalt, să aflați ce simte, ce vrea de la dvs. și cum vede fiecare fericirea.

Este normal să ne supărăm din diverse motive. Însă țipând, folosind un limbaj vulgar sau altă metodă ce ar putea să rănească partenerul mental ori fizic, va avea consecințe dezastruoase în momentul în care furia este declanșată.

Încercați să vă amintiți de ce a început cearta, încercați să realizați că orice problemă trebuie dezbătută mai devreme decât mai târziu și faceți tot ce vă stă în putință pentru a vă cunoaște punctul de vedere.

Faceți în așa fel încât să rămâneți la același nivel pe toata perioada disputei. Nu încercați să preluați controlul, decât dacă aveți argumente solide și rezonabile.

Dacă subiectul abordat este deosebit de sensibil, controlați-vă emoțiile. Scopul unei cerți nu este acela de a vă răni unii pe alții, ci mai degrabă să vă reconectați într-un mod pe care nu l-ați făcut înainte.

În cele din urmă, rețineți că modul în care partenerii se tratează reciproc, cu respect, chiar și în timpul unei dispute, arată că vă interesează sentimentele celuilalt, arată că doriți să petreceți mai mult timp cu partenerul dvs. și să trăiți momente deosebite.

Dacă v-au plăcut aceste sfaturi, împărtășiți-le cu cei din jurul vostru, poate reușiți să ajutați un cuplu disperat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.