Se intinde pe 100 de hectare si este cel mai vechi oras din Romania! Este mai vechi decât piramidele egiptene !

0

[mashshare]

Arheologii români au făcut o descoperire de senzaţie în judeţul Hunedoara: un oraş imens, cel mai vechi din Transilvania, şi chiar mai vechi decât piramidele egiptene. Noi descoperiri din situl arheologic scos la lumina din calea autostrăzii Sibiu – Orăștie sunt prezentate publicului. Vorbim de aceasta dată despre primul oraș din Transilvania. Suprafața cercetată la Turdaș a fost de aproximativ 11 hectare.

turdas copy

De cele mai multe ori, arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autorităţile vor să mai construiască una-alta. E şi cazul celui mai vechi oraş din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Aşezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu- Nădlac.

DSC_3449

De asemenea, Dealul Cetății Devei și platoul de la poalele ei, corespondent unei părți a actualului oraș sunt locuite neîntrerupt din mileniul 3 i.e.n, asa cum releva descoperirile arheologice din acest an, element ce include și acest areal în lista extrem de scurta a spatiilor locuite neîntrerupt de mai bine de 5000 de ani.

Plovdiv, Bulgaria  – Așezare întemeiată de traci sau proto-traci, capătă caracter proto-urban în preajma mileniului 4 i.e.n, cele mai vechi urme umane din zona datând din mileniul 6 i.e.n. Este considerata, de către unii cercetători, drept cea mai veche așezare proto-urbana a Europei.

nnsd

Aceste datări ale centrelor proto-urbane din România și Bulgaria, cumulate cu certitudinea că, în acest areal, au fost folosite primele forme de proto-scriere și scriere din lume (tăblițele de la Tărtăria, Iași și, recent descoperite, plăcile de pe fundul lacului Bicaz), conduc la concluzia că spațiul despre care vorbim a însemnat zona de apariție a primelor forme și manifestări ale civilizației, cel puțin la nivelul Europei.

Acest lucru este întărit și de faptul că, asa cum am arătat într-o serie de articole anterioare, sursele literare antice vorbesc despre o răspândire radiala, din estul continentului, zona Marii Negre și a Dunării, a elementelor civilizatoare, către vest și nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.