Pirații oaselor din Siberia – Traficanții de colți de mamut

0

În nordul înghețat al Rusiei se desfășoară un alt fel de „goană după aur”. Cum vânzarea fildeșului de elefant este  supravegheată, „fildeșul dobândit prin mijloace etice” (colții mamutului lânos fosilizat) hrănește acum piața insațiabilă din China.

Această goană după fildeșul de mamut a dat naștere unui nou tip de miner în sălbăticia Rusiei și a creat milionari în dolari în unele dintre cele mai sărace sate din Siberia.

Cu condiția să nu dezvăluie nume sau locuri exacte, fotograful Amos Chapple a dobândit acces la o zonă unde – printre înghițituri de vodcă și petrecând zile întregi fugind de patrulele de poliție – echipele de căutători folosesc metode ilegale pentru a scormoni după uriașii pierduți ai Siberiei, relatează RFERL.org.

Metoda căutătorilor de colți de mamut

Vânătoarea de comori a început cu câțiva ani în urmă, când s-a răspândit zvonul legat de sumele fantastice plătite pentru colții de mamut de către „agenții” aflați în vizită.

Drumul din cel mai apropiat oraș până la această meandră a râului durează cinci ore cu barca. Aici, pescarii au văzut pentru prima dată niște oase ciudate care ieșeau din pământ.

Pământul din zonă este acoperit cu permafrost întregul an, motiv pentru care scheletele mamuților sunt perfect conservate. În curând, colții ușor de recuperat au fost adunați și s-au folosit metode noi pentru a extrage „aurul alb” al Siberiei.

Căutătorii de fildeș foloseau cândva bețe ascuțite pentru a căuta în pământ, însă astăzi folosesc pompe de apă puternice, proiectate pentru uzul pompierilor. Foto: rferl.org

Densitatea de rămășite de animale din acest loc sugerează faptul că aici a fost cândva o mlaștină care a înghițit animalele preistorice. Unii căutători folosesc puterea de excavare a apei sub presiune pentru a săpa sub pământ.

Alți căutători excavează niște caverne subterane uriașe.

Iar alții sapă în coasta dealurilor, în speranța de a da peste comoară.

Acest tunel are o lungime de peste 60 de metri. Foto: rferl.org

Permafrostul nu este deloc casabil. Ca un fel de aisberg mare și murdar, acest strat de gheață se află chiar sub suprafață, în întreaga regiune Yakuția.

Foto: rferl.org

În sol cald, oasele ar putrezi în câteva zeci de ani. Însă oasele și colții de mamut pot rezista zeci de mii de ani după ce au rămas închistate în stratul de permafrost.

Bani frumoși din fildeșul mamuților lânoși

Acest colț de 65 de kilograme, fotografiat imediat după ce a fost extras din permafrost, a fost vândut pentru 34.000 de dolari. Cei doi bărbați care l-au găsit au mai dezgropat alți trei colți în numai o săptămână, inclusiv unul care cântărea 72 de kilograme.

În orașul lor, unde salariul este mai mic de 500 de dolari pe lună, „agenții” misterioși plătesc bani gheață pentru colți.

Căutătorii de fildeș sunt bucuroși, iar unul dintre ei face „semnul banilor”. Cei doi nu au dezvăluit sume exacte, dar e posibil să fi câștigat cam 100.000 de dolari în opt zile. Foto: rferl.org

În China, fildeșul de mamut pare să fie subiectul unui fenomen economic, în cadrul căruia prețurile mari duc la o cerere mărită, iar prețurile continuă astfel să crească.

Sculptate cândva de un maestru gravor, astfel de perechi de colți, expuse în Hong Kong, se vând pentru mai mult de un milion de dolari. Foto: rferl.org

Pe lângă mamut, un alt animal fantastic promite un viitor strălucit pentru cei norocoși. Acest craniu, folosit pentru a sprijini o oală, aparține rinocerului lânos, dispărut de mult.

Foto: rferl.org

Un alt craniu de rinocer vede lumina zilei după 11.000 de ani. Bărbatul care l-a găsit spune că „atunci când găsești un craniu, cornul este de obicei la o distanță de 15 sau 20 de metri”.

Probabil că acest corn de rinocer lânos va ajunge în Vietnam și va fi făcut pulbere și apoi vândut ca medicament. Cornul de 2.4 kilograme a fost vândut unui agent pentru 14.000 de dolari. Foto: rferl.org

Piața pentru pudră de corn de rinocer din Vietnam se datorează în mare parte credinței că această substanță vindecă cancerul. Până când ajunge în Vietnam, cornul va valora mai mult decât greutatea sa în aur.

Ținut în mână, cornul se sfărâmă ca o bucată de lemn ud și miroase ca un câine nespălat. Foto: rferl.org

Însă cei mai mulți căutători ies în pierdere după o vară întreagă petrecută în noroi.

Pe măsură ce pompele consumă benzina (o brigadă de căutători a consumat cinci tone în trei săptămâni), cei mai muți căutători vor găsi numai oase „fără valoare”, precum acestea.

Foto: rferl.org

Doctorul Valery Platnikov, un paleontolog familiarizat cu locurile, estimează că:

„Numai 20-30% dintre căutători vor găsi ceva destul de semnificativ ca să facă profit. Este foarte trist… Mulți dintre ei s-au împrumutat la bancă pentru a-și finanța expedițiile.”

Pentru a tăia din costurile expediției, acest căutător a transformat motorul unui snowmobil sovietic Buran într-o pompă de apă. Foto: rferl.org

Stilul de viață al piraților oaselor

Cei mai mulți căutători își petrec întreaga vară departe de casă și familie.

În corturile lor, căutătorii de fildeș se relaxează jucând cărți sau uitându-se pe telefon la clipuri virale sau filme pentru adulți. Foto: rferl.org

Carnea de ren este o delicatesă rară. Cele mai multe mese se compun din conserve de carne și tăieței. Doi dintre căutători spun că au mâncat și carne de câine „când a fost nevoie… Are gust de șuncă.”

Foto: rferl.org

Țânțarii sunt un neajuns continuu. Numai cele mai reci dimineți oferă o oră sau două de respiro.

Foto: rferl.org

Și când este scos alcoolul, toate o iau razna. Întorcându-se din oraș cu provizii, acești căutători de fildeș au ajuns numai până la jumătatea drumului spre tabără, fiind foarte beți.

La scurt timp după ce a fost făcută această fotografie, lucrurile au luat o turnură nefastă. Foto: rferl.org

Lângă locul în care doi căutători de fildeș s-au înecat anul trecut, bărbații au accidentat barca. O echipă de salvare sosită la 3 dimineața (soarele nu apune aici pe timpul verii) i-a găsit pe ghinioniști adormiți într-o barcă plină cu echipamente ude.

Foto: rferl.org

Amândoi bărbații erau asaltați de țânțari. Unul dintre ei era disperat să primească o brichetă. A doua zi, bărbații continuă să bea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.