Oraşul care a depăşit Bucureştiul şi Clujul! În doar câţiva ani va deveni o forţă în România prin acest plan: alte oraşe ar putea face acest pasProiectul de mare viitor pus pe picioare în Baia Mare! Ioan Băban: „Vrem să adunăm aici valorile handbalistice din Ardeal şi să le supunem unui sistem de instruire dublă”

Baia Mare respiră prin toţi porii handbal, iar înfiinţarea unui Centru Naţional Olimpic pentru Juniori nu poate fi privită altfel decât un vis devenit realitate. În baza unui proiect al Federaţiei Române de Handbal, în localitate au fost puse bazele unui centru de handbal feminin, sub coordonarea profesorului Ioan Băban. Acesta este al patrulea Centru handbalistic din ţară la feminin, după Vâlcea, Braşov şi Iaşi.

Handbalul este sportul nr. 1 în Baia Mare de ani buni, în ciuda dificultăţilor pe care formaţiile de seniori le-a întâmpinat în ultima vreme. Baza de selecţie a fost mereu bogată în zonă, astfel că performanţele au fost notabile, în special la copii şi juniori, atât la feminin, dar şi la masculin.

După cum ne-a relatat antrenorul Ioan Băban, „în Baia Mare s-a dorit mereu construirea unei piramide handbalistice pe principii sănătoase. Aşa au luat fiinţă la începutul anilor ’90 clasele cu program special de handbal, acolo unde dascăli de specialitate erau foşti jucători ai echipelor băimărene”. În acest fel au apărut mulţi sportivi de valoare. Povesteşte tot antrenorul emerit: „Peste 250 de sportivi crescuţi în circa trei decenii de activitate la aceste şcoli de handbal au acces în eşaloanele superioare, 68 fiind componenţi ai loturilor naţionale la diferite categorii de vârstă. Să-i amintim pe Ildiko Kerekes, Cristina Mihai, Camelia Balint, Melinda Geiger, Iulia Dumanska, Alexandru Csepreghi, Iuliu Varady sau Petru Pop. Să mai spunem că, în urmă cu opt ani, peste 50 de echipe din Baia Mare participau la competiţiile oficiale organizate de Federaţia Română de Handbal (FRH) şi destinate copiilor şi juniorilor”.

În aceste condiţii, ideea lui Alexandru Dedu, preşedinte al FRH şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, de a crea cât mai multe astfel de Centre Naţionale la nivel naţional, unde copiii să primească o instruire unitară, a fost pusă în practică şi în Baia Mare.

16 sportive din Târgu Mureş, Cluj Napoca, Zalău, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare formează prima generaţie a centrului. Urmează cursurile claselor cu profil de handbal la Şcoala Gimanzială ”Nicolae Iorga”, respectiv la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, iar antrenamentele le desfăşoară în Sala Polivalentă ”Lascăr Pană”. ”Un fapt inedit: din cele 16 fete, cinci au avut la finele anului şcolar precedent medii de peste 9.00, iar şase dintre ele au avut medii peste 9.50. Un aspect care ne bucură şi pe care vrem să îl încurajăm în continuare. Tocmai de aceea în politica noastră stă menţinerea unei legături strânse cu profesorii şi părinţii jucătoarelor”, a evidenţiat antrenorul coordonator.

Ioan Băban a mai adăugat: ”Vrem să adunăm aici valorile handbalistice din Ardeal şi să le supunem unui sistem de instruire dublă, atât dimineaţa, cât şi după masa. Mă bucur că la acest centru lucrează produse ale handbalului băimărean, inclusiv două foste eleve ale mele: Simona Maior Paşca – antrenor principal şi Claudia Cetăţeanu – antrenor cu portarii”. Organigrama tehnicienilor este completată de Bogdan Mihai – antrenor secund.

Printre altele, CNOJ Baia Mare doreşte stabilirea unor parteneriate cu centre similare din Ujgorod, Kisvarda şi Debrecen, care se vor concretiza în 2019 cu meciuri de pregătire.

Bucharest
ploaie de scurtă durată
8.6 ° C
9.4 °
7.8 °
81 %
3.1kmh
20 %
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
24 °
Dum
19 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,7591
USD
4,2405
GBP
5,4857
AUD
3,0109

CELE MAI VIZIONATE

24 cazuri în care fotograful de la nunta a pozat ceva total neașteptat

Săptămâni de pregătire serioasă, stres si multa bataie de cap, bani, multă bucurie - aceasta este o rețetă pentru o nuntă tipică. Pentru a...

24 de oameni care nu incalca orice regula intr-un mod absolut hilar

În fiecare zi trebuie să respectăm regulile. Uneori este atât de obositor încât suntem dispuși să facem ceva nebun și răzvrătit numai pentru a nu...

16 imagini care ne arată că tehnologia modernă ne controleaza viața fara ca noi sa stim

Tehnologia modernă ne- a schimbat viața în moduri atât bune, cât și rele. A simplificat accesul la multe surse pentru tot felul de informații si ne-a...

12 lucruri amuzante despre sarcina pe care multi nu le stiu

Așteptarea unui copil este un moment foarte interesant. Dar chiar dacă o femeie însărcinată este foarte serioasa, ea tinde să fie si amuzantă din...

10 Lucruri pe care le folosim zi de zi si care nu ar trebui să fie ridicate de la sol

Un inel frumos, un portofel plin de bani, o monedă veche sau o pereche de casti  wireless de ultima generatie sunt doar putine dintre...
error: Copierea continutului acestui website este strict interzisă !
Apreciază articolul: