Array

Moment inedit: O focă aruncă cu o caracatiță într-un bărbat

Un moment inedit surprins de camera ataşată de barca unui tânăr în Noua Zeelandă. O focă l-a plesnit, peste faţă, cu o caracatiţă.

- Advertisement -

În filmare se vede cum foca iese din apă cu caracatiţa în gură şi o aruncă spre caiacistul surprins.

Totul s-a întâmplat atât de repede încât bărbatul nici nu şi-a dat seama ce se întâmplă, înainte să simtă tentaculele pe faţa sa.

În general focile (Phoca vitulina) au în medie lungimea corpului de 170 cm (la masculi) și de 140 cm (la femele), iar greutatea de 150 respectiv 100 kg. Pe când focile (Halichoerus grypus) au lungimea de 230 cm și ating o greutate de 300 kg. Focile au în general un cap rotunjit, o culoare foarte variată, fiind frecvent de culoare cenușiu închis cu pete negre.

„Phoca vitulina” trăiește în emisfera de nord în apele mărilor și oceanelor Atlantic și Pacific, preferând regiunile de coastă cu plaje de nisip, sau cu stânci. Numărul populației de foci este apreciat la 500.000 din care pe coastele europene trăiesc 90.000 de exemplare.
„Halichoerus grypus” trăiește pe coastele de est a Atlanticului- (Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Insulele Feroe, mai rar în Marea Baltică).

Focile sunt înotătoare foarte iscusite, putând rămâne sub apă timp de 30 de minute, ajungând la adâncimi de până la 200 de m. Pe uscat, ele sunt greoaie si stangace, dar in apa devin agere si au miscari foarte rapide. Focile au corpul fusiform, tocmai pentru a putea sa inoate mai bine. Au mustati cu fire rare, dar foarte lungi, si un bot care aduce putin cu cel al unui catel, ceea ce le face simpatice. Majoritatea raselor traiesc in acele zone maritime apropiate de tarm, unde gasesc peste din abundenta. Cel mai adesea, focile pot fi intalnite in regiunile polare si subpolare, insa traiesc si in alte zone, cu o clima mai calda. În mod normal rămân însă ca. 3 minute sub apă, timp în care vânează pești, de exemplu heringi, sardine, lostrițe, plătici sau crustacei și moluște. În apă vânează fiecare separat, numai pe uscat trăiesc în colonii mici. În general sunt animale agresive, având loc frecvent lupte sângeroase între masculi. Împerecherea are loc în apă, mai mulți masculi urmărind o femelă, care se apără la început prin mușcături. După împerechere partenerii se despart. Unele specii de foci trăiesc grupate în haremuri. Perioada de gestație durează 11 luni, fiind născut de regulă un singur pui care are ca. 10 kg și o lungime de 85 cm. El va suge timp de 5 săptămâni lapte matern, după care va fi părăsit de mamă. Focile trăiesc în medie între 30 și 35 de ani.

Advertisements
- Advertisement -

Advertisements