Array

Majoritatea bolilor vin de la cap. Medicina chineză ne dezvăluie cauzele apariției bolilor în organismul uman

- Advertisement -

Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viața lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară sau e luată de la cineva. Orice boală sau accident apărut în viaţa ta a fost provocat de tine. Boala este pur și simplu un semnal al corpului tău.

Medicina chineză tradiționalistă presupune că fiecărui organ îi corespunde un anumit sentiment sau o emoție. Chinezii consideră că emoțiile și sentimentele atât negative cât și pozitive răspund de majoritatea bolilor din organismul nostru. Apa, aerul, pământul, focul și metalul există toate la noi în organism! Astfel, pentru a avea o sănătate bună e nevoie să menții în echilibru aceste 5 elemente.

Vocea răgușită e cauzată de un deficit energetic la nivelul plămânilor
Fața galbenă – Deficit energetic la nivelul splinei
Ochii roșii – Probleme legate de ficat
Infertilitatea e legată de probleme renale
Sentimentele și emoțiile sunt cauza principală a bolilor:

Bolile de plămâni – tristețe
Bolile de ficat – furie
Bolile de rinichi – frica

- Advertisement -

Bolile de stomac – anxietate, nervozitate
Chinezii mai cred că fiecărui organ îi aparține și câte o aromă. Astfel în dependență de miros, afectezi sau tămădui anumite organe, care sunt strâns legate de anumite arome.

Spre exemplu: plămânii – cer condimente iuți; ficatul – condimente acre; splina – condimente dulci; rinichii – condimente sărate

Fiecare organ are fluxul său energetic, care se numește din chineză „chi“ și este legată de circulația sanguină. Chinezii cred că sângele este sursa de energie a corpului, care influențează celelalte câmpuri energetice ale organismului. Rinichii sunt considerați cel mai important organ, izvorul energiei yin și yang. Sunt asociați cu sistemul scheletic, auzul și frica. Îmbolnăvirea rinichilor se răsfrânge asupra tuturor organelor.

În medicina chineză, fiecărui organ îi aparține un anotimp: ficatul – este sălașul vântului, ia dereglarea lui poate general amețeli, dureri de cap. Un ficat sănătos provoacă gânduri proaspete, lucide, naște lideri.

Bucuria excesiva afectează inima. Se activează excesiv funcția de deschidere a celulelor inimii şi se inhiba funcția de închidere a celulelor inimii. Bucuria încetinește circulația energetica.

- Advertisement -

Teama și spaimă (corespund elementului apa) controlează bucuria ( care corespunde focului). În situația în care cineva a primit o veste foarte buna (a reușit la un examen, a câștigat o suma mare de bani, s.a.m.d.) se recomanda ca el sa fie speriat pentru a opri efectul bucuriei excesive. În caz contrar energia inimii va fugi către exterior, ceea ce poate duce la lipsa de energie a inimii şi chiar la oprirea acesteia.

Simptomele care apar în situația unei bucurii excesive sunt: palpitaţii; insomnie; gândire neclara, – Manifestari maniace (afectarea spiritului); nfarct

Medicina tradiționala chineza prezintă cele şapte sentimente: bucuria, furia, tristețea, suferința sufleteasca, îngrijorarea, teama şi spaimă, specificând faptul ca excesul acestora duce la apariția bolilor. Aceste șapte sentimente, care sunt răspunsuri normale ale organismului la diverși stimuli (interni sau externi) nu provoacă o stare de boala decât atunci când sunt duse la extrem.

Atunci când stimularea emoționala este repetata, brusca sau exacerbata, pragul de adaptabilitate al organismului este depășit, fiind afectate funcțiile sale fiziologice. În aceasta situație neplăcuta vor fi afectate sângele şi energia organelor interne, ceea ce va duce la apariția bolii.

Tristeţea sau suferința sufleteasca afectează plămânii, ce corespund elementului metal. Aceste doua sentimente slăbesc energia corpului şi o dizolva. Sentimentul care controlează tristețea sau suferința sufleteasca este bucuria (focul controlează metalul).

- Advertisement -

Simptomele cauzate de tristeţe sau suferinţa sufleteasca sunt: senzația ca spațiul de la nivelul pieptului este prea mic; astm; plâns excesiv; raceli frecvente (slabirea energiei de aparare); probleme ale pielii; scăderea energiei pectorale afectează şi inima: uneori apar probleme circulatorii.

Îngrijorarea (gândurile excesive) afecteaza splina, ce corespunde elementului pamânt. Îngrijorarea produce stagnarea energiei. Sentimentul care controleaza îngrijorarea este furia (lemnul controleaza pamântul).

Simptomele asociate sunt:

Palpitaţii
Insuficienta energetica a splinei
Insuficienta sanguina
Teama şi spaima afecteaza rinichii, care corespund elementului apa. Atunci când un om este speriat sau îi este teama energia să vă coborî. Traiul în teroare este cel care slăbește cu precădere rinichii. Vezica urinara este de asemenea afectata de aceste doua sentimente. Deseori, vezica urinara nu mai este bine controlata. Pamântul (splina) controlează apa (rinichii): îngrijorarea este cea care controlează teama şi spaimă. Teama şi spaima afectează ficatul şi vezica biliara (ficatul corespunde lemnului, iar rinichii apei: atunci când apa este afectata, lemnul va fi şi el influențat).

Vor rezulta simptome precum:

-Depresie
-Lipsa capacităţii de decizie

-Confuzie
-Lipsa curajului.
Activitatea sexuala excesiva slăbește esența rinichilor, în special la bărbați. Fluidele sexuale masculine sunt manifestarea esenței rinichilor: de aceea pierderea acestor fluide duce la slăbirea temporara a esenței rinichilor. Fluidele sexuale feminine ţin mai mult de Jingye (fluidele corpului mai dense, ce circula prin interiorul corpului). Fluidele sexuale sunt susținute de catre esenţa dobândita şi în mod normal ea nu slăbeşte. Dar daca activitatea sexuala este excesiva, corpul nu va avea timp pentru a reface esența dobândita.

Simptomele excesului în viaţa sexuala sunt: Oboseală evidentă; apariţia ocazionala a amețelilor; vedere neclară; dureri ale spatelui, în zona inferioară a acestuia; slabiciunea genunchilor urinare frecventă

Din punct de vedere al anotimpurilor se considera ca viața sexuala poate fi un pic mai intensa pe durata primăverii şi ar trebui sa fie ceva mai reținuta pe durata iernii. Pe durata tratamentului problemelor sexuale se recomanda reducerea vieții sexuale.

Esenţa rinichilor slăbește

a) la bărbaţi: din cauza excesului vieții sexuale

b) la femei: din cauza nașterilor repetate.

Lipsa vieţii sexuale poate fi una din cauzele apariţiei bolilor. Dorință sexuala este o măsura a energiei (Yang-ului) rinichilor. Insuficientă energiei (Yang-ului) rinichilor duce la lipsa libido-ului. Insuficientă esenței (Yin-ului) rinichilor provoacă interes excesiv fata de viaţă sexuala, însoţit de lipsa capacității de finalizare, vise erotice (în special la femei) şi emisie seminala nocturna (la bărbaţi).

Alte cauze ale unei vieţi sexuale neîmplinite: lipsa armoniei în cuplu, probleme sufletești, lipsa fericirii, stress-ul.

Alimentația incorecta este una din principalele cauze ale apariției bolilor.

a) Supraalimentaţia şi malnutriţia

Cantitatea de hrana consumata trebuie sa fie adaptata nevoilor organismului. Daca aportul de hrana este fie exagerat, fie insuficient, el poate cauza îmbolnavirea. Consumul exagerat de alimente – când este depășit necesarul de elemente nutritive vor fi afectate splina şi stomacul, se va acumula flegma şi vor stagna elementele nutritive în interiorul corpului. Vor aparea urmatoarele simptome: eructaţii însoţite de regurgitari, dureri în epigastru şi în tot abdomenul, diaree, vărsături.

Subalimentarea – duce la imposibilitatea crearii bazei necesare pentru producerea sângelui şi a energiei. Dupa un timp se ajunge la diminuarea energiei de aparare. Încercarea de a slabi prin “înfometare” duce la slabirea energiei splinei. Din cauza faptului ca splina nu mai are o funcţionare foarte buna, ea nu va mai putea să-şi exercite cu succes funcţiile de transport şi de transformare a fluidelor, ceea ce va provoca stagnarea acestora şi creşterea în greutate.

b) Consumul preferenţial al unui singur tip de alimente

Necesităţile organismului pot fi satisfacute doar atunci când acesta primeşte o alimentaţie echilibrata. Consumul unui singur tip de alimente poate duce la malnutriţie sau la alte boli. De exemplu, populațiile care se hrănesc în exclusivitate cu orez decorticat prezintă o frecventa ridicata a bolii beri-beri. Locuitorii teritoriilor unde apa nu are iod în cantitate corespunzătoare suferă de tulburări ale glandei tiroide. Excesul de vegetale crude, de salate sau de fructe slăbește energia splinei, ele fiind contraindicate persoanelor ce au o slăbiciune a acesteia.

Când în alimentație predomina hrana rece va fi slăbita energia splinei putându-se dezvolta răceala şi umezeala interioara. Simptomele caracteristice acestei situaţii sunt: dureri abdominale şi diaree.

Alimentele extrem de fierbinţi vor duce la eliberarea catre exterior a energiei vitale, afectând energia şi sângele corpului. Caldura excesiva, în special cea provenita din fumat şi din consumul bauturilor alcoolice, va consuma Yin-ul (fluidele) corpului, provocând uneori chiar şi stagnarea sângelui. De asemenea, consumul exagerat de dulciuri sau fainoase, grasimi, produce caldura umeda în corp, cauzând stagnarea energiei şi a sângelui.

Simptome: senzaţia de greutate în piept, ameţeli, hemoroizi sângerânzi, furuncule. Dacă mâncarea este limitata doar la câteva feluri, energia interna va avea de suferit. Gustul picant este absorbit de catre plamâni. Energia din mâncarea condimentata este uşor absorbita prin canalul plamânului. Dacă mâncarea este condimentata într-o maniera moderata atunci fiziologia aparatului respirator va fi îmbunătăţită. Excesul de condimente va afecta însa energia plămânilor. Gustul amar este legat de inima, de sânge şi de fluidele corpului (Jingye). Excesul de alimente amare va creşte focul de la nivelul inimii, conducând la consumul fluidelor. Gustul sărat influențează rinichii şi oasele. Persoanele ce au probleme cu oasele sau cu rinichii nu vor avea voie să consume decât alimente ce sunt ușor sărate. Gustul acru guvernează ficatul şi tendoanele. Excesul alimentelor acre va afecta ficatul, provocând rigidizarea tendoanelor şi a articulaţiilor.

sursa: https://lupuldacicblogg.wordpress.com