“Eu cand vreau sa fluier, fluier” unul dintre cele mai bune filme romanesti!

0

După patru ani petrecuți într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piștereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primește o vizită neașteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia și vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluție. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgostește de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleșit de emoții și presat de timp, Silviu închide ochii… Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Fără să se transforme în teorii sociologice obositoare, ci presărate cât să dea logică naraţiunii şi sare şi piper personajelor, în poveste apar şi mama plecată în Italia, şi fratele mai mic neglijat, şi fratele mai mare intrat în belele şi apoi în puşcărie, şi universul gri al penitenciarelor, şi idila fulgerătoare la prima vedere. În stilul şcolii minimaliste din cinematografie, filmul lui Florin Şerban este realizat matur, coerent şi atrăgător, un alt exemplu al cinematografiei realiste, aşa cum a scris The New York Times.

Cătălin Mitulescu avea deja în palmares, la momentul colaborării cu Florin Şerban, un Palme d’Or pentru scurtmetraj (scenariul şi regia la „Trafic”, 2004), un Urs de Aur pentru scurtmetraj (scenariul la „O zi bună de plajă”, de Bogdan Mustaţă, 2008) şi Premiul de interpretare feminină pentru Dorotheea Petre, acordat la sectiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes (scenariul şi regia la „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, 2006).

Despre colaborarea lor, Florin Şerban spunea într-un interviu pentru Agenda LiterNet că „nu m-aş fi implicat dacă nu m-ar fi atras scenariul. Au fost mai multe lucruri care mi-au plăcut la primul draft, dar în principal faptul că personajul principal lăsa loc de lucru la el.”

Dar câştigul filmului a venit nu numai din scenariu, ci şi din alegerea distribuţiei. În producţia din 2010 apar Ada Condeescu, George Piştereanu, Clara Vodă, Mihai Constantin. Papan Chilibar, actorul amator devenit cunoscut după ce a interpretat personajul Ursu, a fost unul dintre cei 14 detinuţi selectaţi de regizorul Florin Şerban. „Personajul principal a fost motivul pentru care am vrut să fac filmul, pentru că încă de la început a apărut ideea folosirii unui neprofesionist. (Ceea nu excludea din start un tânăr actor sau un student, dar pe mine m-a interesat dintotdeauna zona asta.). Eroul avea puţine locuri unde se manifesta prin dialog. Când îţi propui să lucrezi cu neprofesionişti, alegi actorul în primul rând după prezenţa fizică – figură, postură, statură. Pe urmă vezi dacă poate să joace”, spunea Şerban în acelaşi interviu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.