Cum e sa-ti duci copilul in clasa I, in Finlanda. Descopera experienta unei mame

0

O prietena de-a mea, care s-a mutat anul trecut in Finlanda si-a dus recent copilul in clasa I. A avut emotii, s-a pregatit asa cum se cuvine la noi si ulterior si-a impartasit impresiile:

„Pe 14 august, la ora 9:00, elevii si parintii lor se aduna in fata scolii. Primul soc a fost cand mi s-a creat impresia ca majoritatea cum s-au trezit, asa au venit. Fiul meu era in sacou, cu papion si un buchet de flori in mana, parea a fi un artist invitat la concert. Nimeni, in afara de noi nu a oferit flori profesoarei. Nu au fost nici baloane, nici cantece si nici alte semne de sarbatoare. Directoarea scolii a iesit in fata elevilor din clasele 1-4 ( cei mai mari invata in alt edificiu), a spus cateva cuvinte de salut, a citit lista elevilor si care si in ce clasa merge si cu asta s-a incheiat toata „ceremonia”.

Toti imigrantii au fost distribuiti in aceeasi clasa: suedezi, indieni, englezi, estonieni, romani si rusi. Profesoara lor finlandeza este ajutata de 3 translatori.

Un alt soc, deja pozitiv, a fost faptul ca parintii nu trebuie sa cumpere nimic dintre cele necesare pentru copii la scoala. Copiilor li se ofera absolut tot: de la ghiozdan, pana la ascutitoare, iar pe langa asta slapi si prosop pentru orele de inot. De la parinti nu se cere absolut nimic. Li se spune tuturor: „totul e bine, copilul dvs. este minunat”. Unicul lucru de care sunt interesati este daca petrecem suficient timp cu copilul.

Al treilea lucru impresionant a fost cantina. Pe site-ul scolii este publicat meniul pentru o luna inainte, copilul singur alege ce vrea sa manance din ceea ce i se propune, profilul sau pe pagina web a scolii are „un cos” unde se selecteaza ceea ce va manca. Meniul este adaptat oricaror necesitati ale copilului, se respecta orice dieta, exista si meniuri pentru vegetarieni, este suficient ca parintii sa spuna despre asta.

Alte detalii neobisnuite:

-Teritoriul din jurul scolii nu este ingradit, la intrare nu exita agenti de securitate. Majoritatea scolilor au sisteme automatizate de incuiere a usilor de la intrare. Este imposibil sa intri in scoala, fara programare.

-Copiii nu sunt obligati sa stea in banci, pot sta jos, pe covor sau in fotolii ( in scolile pentru copii mai mari).

-Nu exista forma scolara si nici anumite cerinte in ceea ce priveste tinuta. Poti aduce copilul si in pijama.
-Cand afara e cald, deseori lectiile se desfasoara sub cerul liber, chiar pe iarba. In timpul pauzelor, copiii din clasele mai mici ies afara neaparat, cel putin pentru 10 minute.

-Teme de acasa se dau foarte rar. Copiii trebuie sa se odihneasca. Parintilor nu li se permite sa faca temele impreuna cu copiii, ca alternativa se recomanda vizitele de familie la muzeu, padure sau piscina.

-Copiii nu sunt invitati in fata clasei ca sa raspunda tema de acasa. Profesorul merge printre banci si priveste in caietele lor, verificand totodata cum se descurca cu sarcina propusa.
-Copiilor li se permite sa scrie in caiete cu creionul si sa stearga orice. Chiar si profesorul poate verifica cu creionul.”

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.