Cele mai mari 16 lucruri văzute pe Pământ care ne-au lăsat fără cuvinte

Au fost momente când lumea era condusă de creaturi mult mai mari decât noi – erau adevărați giganți preistorici. Dar chiar și astăzi natura ne poate surprinde cu creațiile sale uriașe.

- Advertisement -

16. Arbori de sequoia

Copacii de sequoia sunt cele mai mari ființe vii de pe această planetă (în volum). Pot crește până la 83 metri inaltime și 8 metri în diametru.

15. Amphicoelia

Amphicoelia este cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ. Acești dinozauri erbivori au trăit acum 145-161 de milioane de ani. Puteau ajunge la 58 de metri în lungime, iar o vertebră a acestui animal avea 2,5 metri.

- Advertisement -

14. Titanoboa

Titanoboa este o rudă apropiată de Boa, dar mult mai mare. Titanoboa a trăit acum 58-61 de milioane de ani și ar putea ajunge la 13 metri lungime. În prezent, un piton reticulat care trăiește pe planeta noastră poate crește până la 7,5 metri.

13. Jackfruit

Jackfruit este cel mai mare fruct cultivat în copaci din lume. Poate ajunge la 90 cm lungime și 50 cm diametru.

12. Argentavis

- Advertisement -

Argentavis a trăit acum 5-8 milioane de ani. Este una dintre cele mai mari păsări din istoria Pământului. Răspândirea aripilor sale putea ajunge la aproape 7 metri și mânca rozătoare.

11. Peștera Paradisului

Una dintre peșterile din Parcul Național Phong Nha-Kẻ Bàng din Vietnam a fost numită cea mai mare și mai frumoasă peșteră din lume. Cea mai mare cameră are mai mult de 5 kilometri lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime.

10. Rafflesia

Rafflesia este cea mai mare floare de pe Pământ. Poate ajunge la peste 100 de centimetri în diametru. Floarea este, de asemenea, cunoscută pentru mirosul ei de carne putrezită.

9. Cerb uriaș

Elanul irlandez, sau cerbul uriaș, a apărut acum aproximativ 2 milioane de ani. Când pădurile au început să se răspândească în spații deschise, căprioarele gigantice s-au stins deoarece coarnele lor mari (peste 5 metri lățime) le-au făcut imposibil să se miște prin ramuri dese.

8. Ciuperca Humongous

Armillaria ostoyae (denumită în mod colocvial Ciuperca Humongous) este unul dintre cele mai mari organisme vii de pe Pământ. Acesta acoperă 8,4 kilometri pătrați în pădurea națională Malheur din Oregon și este în mare parte ascunsa in pamant.

7. Merostomi

Merostomii sunt cei mai mari artropode cunoscuți. Ar putea crește până la 2,5 metri și au trăit acum 248-510 milioane de ani.

6. Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură din lume realizată de organisme vii. Situat în Marea Coralilor, se întinde pe 2.300 de kilometri pe o suprafață de aproximativ 344.400 de kilometri pătrați.

5. Ursul uriaș

Când un urs uriaș se ridica pe picioarele din spate, ar putea ajunge la 4,5 metri înălțime. Cu fălcile sale extrem de puternice, a fost unul dintre cele mai mari mamifere carnivore care au trăit pe Pământ în timpul erei glaciare. Acești urși au dispărut acum 14.000 de ani.

4. Gigantopithecus

Gigantopithecus a fost cea mai mare maimuță din toate timpurile și a trăit acum aproximativ 1 milion de ani. Este greu să tragi anumite concluzii bazate pe rămășițele rare. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că un gigantopithecus avea o înălțime de până la 4 metri, o greutate de 550 de kilograme .

3. Quetzalcoatl

2. Balena albastră

1. Sarcosuchus

Bonus: un gigant nordic

Vedeți această gheară de dimensiuni gigantice? Imaginați-vă doar sa mergeti prin padure si sa vedeti urme asa uriase! Acești urși locuiesc pe teritoriul Alaska și peninsula Kamchatka și se raportează că se află la aproximativ 5 metri de umăr.