Cel mai mare zăcământ de aur şi cupru din România a primit undă verde. Cât aur se va extrage de la Rovina

0

Un nou pas a fost făcut spre deschiderea exploatării aurifere şi de cupru de la Rovina, judeţul Hunedoara, una dintre cele mai mari din Europa.

Guvernul României a adoptat, vineri, hotărârea privind aprobarea licenţei de concesiune nr.18.174/2015 a activităţii miniere de exploatare a minereului de cupru cu conţinut de aur în perimetrul Rovina, judeţul Hunedoara, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Samax România S.R.L, se arată într-o informare de presă privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în şedinţa Guvernului României din 9 noiembrie 2018, publicată pe site-ul Guvernului României.

Din 2015, firma maramureşeană Samax, cu acţionariat aflat prin multiple offshore-uri, a obţinut concesiunea perimetrului minier Rovina, din judeţul Hunedoara. Conform proiectului, rezervele care pot fi extrase de la Rovina, în următorii 20 de ani, sunt estimate la cinci miliarde de dolari, statul urmând să colecteze redevenţe de peste 300 de milioane de dolari de la producător.

Cele circa 200 de tone aur şi peste 635.000 tone de cupru de la Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ aurifer din Europa, potrivit unor specialişti, ar urma să fie extrase prin investiţia exclusiv privată, fără participarea statului român. Statul va primi redevenţe de 6% pentru aurul produs şi 5 % pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere reprezinta peste 300 milioane dolari. Durata de concesiune ar putea fi prelungită ulterior, pe durate succesive de cinci ani, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

„Valoarea producţiei miniere estimată pe durata de concesiune de 20 de ani contractuali este de 3.697.911.600 dolari pentru aur şi 1.772.194.945 dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru. În consecinţă, valoarea redevenţei datorate bugetului de stat pentru perioada de concesiune menţionată este de 221.874.696 dolari pentru aur şi 88.609.747,25 dolari pentru cupru. Cumulat, valoarea redevenţei datorate bugetului de stat, pe durata de concesiune de 20 de ani, este 310.484.443,25 dolari, cu condiţia executării în integralitate a prevederilor licenţei fără modificări ale condiţiilor de piaţă actuale.

Valoarea medie anuală a redevenţei datorate bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru acordarea licenţei de exploatare. Rovina se află la circa 20 de kilometri de municipiul Deva, în zona Certej, iar zăcământul se desfăşoară pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi. Suprafaţa perimetrului de exploatare este de 27,7 kilometri pătraţi.

Proiectul minier de la Rovina a fost contestat de mai multe organizaţii neguvernamentale, printre ele fiind Mining Watch România şi Carpathian Gold.

sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.