Array

Bocănitul cerbilor răsună în pădurile din țară. Se dă lupta pentru statutul de rege

Boncănitul cerbilor răsună în aceste zile în pădurile din Carpați.

- Advertisement -

Este strigătul de împerechere, dar și de luptă al masculilor care tânjesc după statutul de rege al pădurii.

În imagini surprinse în timpul ritualului se observă cum unul dintre cerbi, înconjurat de ciute, își lasă capul pe spate și încearcă să impresioneze prin mugetul său.

Ritualul este repetat în fiecare dimineață și seară, până își găsesc pereche.

Tot prin boncănit masculii își delimitează teritoriul.
Cerbul (Cervus elaphus L., familia Cervidae) este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla). Familia Cervidae cuprinde circa 49 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată, cu un accentuat dimorfism sexual.

Cerbii masculi sunt mai mari decât ciutele (femelele) și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce. Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180 – 300 kg, iar ciutele între 80 – 150 kg. Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai. La iezi , atunci când împlinesc vârsta de 1 an, în luna mai, începe creșterea primului rând de coarne, creștere care se termină în septembrie. Aceste coarne sunt, de regulă, sulițe lungi de 20–30 cm, fără rozete.

- Advertisement -