Array

Analizele de sânge, pe înțelesul tău. Ce înseamnă termenii de pe foaia medicală primită după recoltarea de sânge

- Advertisement -

Cum interpretăm analizele de sânge la prima vedere dacă doctorul nu binevoiește să stea de vorbă cu noi?

Majoritatea medicilor le explică pacienților punct cu punct toate rezultatele examenelor medicale la care au fost supuși. Uneori însă este bine să știm și noi câteva lucruri pentru a nu intra în panică fără motiv, mai ales că pe fișele medicale sunt scrise termeni pe care doar avizații îi înțeleg.

Iată câțiva termeni ai biochimiei sanguine:
1. Albumina: proteină produsă de ficat.

2. Fosfatază alcalină: proteină care se găsește în ficat, vezica biliară și în oase.

- Advertisement -

3. Alanina transamina (enzima ALT): enzimă care se găsește în cantități uriașe în ficat. O leziune a ficatului produce, de exemplu, eliberarea acestei enzime în sânge.

4. Aminotransferaza (enzima AST): este o enzimă localizată în ficat, inimă și mușchi. Nivelurile anormale ale acesteia indică afecțiuni hepatice.

5. Nitrogenul ureic: Mivelurile acestuia sunt analizate pentru a evalua funcția renală.

6. Creatinina: nivelurile creatininei în sânge dezvăluie starea rinichilor.

7. Bilirubina: este un lichid produs de ficat, iar analizarea acestuia servește la depistarea problemelor hepatice și afecțiunilor vezicii biliare.

- Advertisement -

8. De asemenea, rezultatele nivelurilor de glucoză și colesterol din sânge fac parte din setul de analize de bază. Acestea indică starea cardiacă a pacientului.

9. Hemograma completă oferă informații despre globulele roșii și globulele albe. Nivelurile anormale ale acestora indică anumite boli.

Mihaela Bilic, despre alimentul care ”ruginește” corpul

Medicii trag tot mai des semnale de alarmă privind consumul de zahăr. Zahărul face rău organismului dacă este administrat în exces.

Nutriționistul Mihaela Bilic a scris pe contul ei de Facebook ce îi face zahărul organismului. „Oare cât o să ne mai ia până vom pune zaharul langa alcool, tutun si droguri usoare? Pana cand vom realiza ca nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv si iubeste gustul dulce.

- Advertisement -

Cand consumam zahar se sintetizeaza substante cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii. Acesta e motivul pentru care unui bebelus i se da sa suga miere cand este circumcis, ca sa suporte usor operatia.

Si pe EEG se confirma efectul zaharului, imaginea cerebrala se coloreaza/lumineaza exact ca atunci cand consumam cocaina. Pentru nicotina si alcool a fost nevoie de ani lungi sa recunoastem ca nu sunt nutrienti, ca nu ne hranesc corpul, ci doar ne tulbura mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung”, a scris Mihaela.

„Insa cu putin obiectivism putem vedea ce rele face zaharul, observand bolnavii de diabet. Aceasta afectiune parșivă si necrutatoare afecteaza tăcut tot organismul, dupa ani de zile de evolutie nu rămâne niciun organ sau sistem sanatos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasa, rinichii, ficatul, pancreasul, circulatia sangvina, functionarea cerebrala, dinții, picioarele… intr-un cuvânt ne descompunem.

Si cauza este un nivel crescut al glicemiei, adica al zaharului din sânge. Dincolo de silueta, zaharul imbătrânește si îmbolnaveste, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos ca nu doare…ce periculos ca ne place! Iar cand realizam, e prea târziu.

Poate ca e un rău necesar, poate ca e imposibil sa-l eliminam din alimentatie, dar merita sa-l reducem drastic! Consumati-l rar si cu moderatie, in produse de calitate si care va plac mult. Si sub nicio forma nu-l beți, nu-l consumati in forma lichidă.

O bucațică de ciocolata sau de prajitură dau satisfactie maxima, insa un pahar de suc de orice fel e baut ca pe apa. Si irosim dintr-un foc 6 lingurite de zahar, doza recomandata pentru o zi intreaga.

Nu exista un zahar mai sanatos ca altul, insa exista produse mai satisfacatoare decat altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecați-l, nu-l beți”, a completat ea.