Array

A creat o masina care poate curata marea si oceanele de deseurile plastice

- Advertisement -

In prezent, 5 mii de miliarde de particule de plastic plutesc in Pacific, sau mai exact 80.000 tone de deseuri in zona oceanica dintre Hawaii si California. Acest lucru a fost pur si simplu imposibil de neobservat, asa ca Marcella Hansch, un arhitect german din Aachen, a creat o tehnologie care poate curata apele de plastic.

Din 2014 pana in 2016 inventatorul a trecut prototipul prin toate etapele necesare pana a ajuns sa-l lanseze in Marea Nordului. Incepand din iulie 2018, masinaria de curatat oceane compusa din 40 de piese, fiecare cu o lungime de 12 metri de conducte, prin intermediul curentilor oceanici aspira rezidurile din apa.

- Advertisement -

Potrivit expertilor, aparatul poate curata in aproximativ 5 ani o jumatate din suprafata cu reziduri din Pacific, ceea ce ar fi un mare pas inainte, deoarece deseurile cauzeaza anual moartea a mai mult de o suta de mii de balene, delfini si foci. Dar studiile indica faptul ca nici pasarile de apa, pestii si alte organisme marine nu sunt in siguranta din cauza contaminarii cu plasticul din apa.

Cum functioneaza platforma?

Pentru Marcella era important ca masina proiectata sa nu influenteze viata faunei marine. Conform proiectului platforma are 400 de metri lungime, ajungand la 35 de metri sub apa si la 15 metri deasupra nivelului apei.

- Advertisement -

Piesele din plastic sunt manate de curentii de apa pana la o adancime de 30 m, iar aceasta platforma ar permite si curatarea acestora.

Deseurile din plastic colectate astfel nu pot fi reciclate din cauza reactiilor chimice cu apa sarata. De aceea ele vor fi transformate in bioxid de carbon si hidrogen. Hidrogenul, la randul sau, va servi in calitate de combustibil pentru aceasta constructie.

Sticla de plastic: 450 de ani pentru descompunere

In medie un locuitor al Germaniei genereaza 216 kg de deseuri anual, dintre care 37 kg sunt alcatuite din ambalaje din plastic. O parte dintre acestea pot fi reciclate, cum ar fi sticlele PET.

Alta este situatia cu peliculele si cu materialele plastice mixte. Germania exporta peste hotare circa 1/4 din deseurile din plastic. De multe ori acestea nu sunt gestionate corect, fiind arse sau pur si simplu aruncate in mare. Aici ele se pot descompune, dar pentru asta e nevoie de multe sute de ani. Bunaoara o sticla de plastic se descompune in 450 de ani.

- Advertisement -

“In acest ritm catre anul 2050 in oceane va fi mai mult plastic decat peste” – afirma Marcella. Proiectul a devenit deja principala preocupare a vietii sale. Ea a facut deja prezentari pe aceasta tema in Dresden si Aachen. Problema principala ramane a fi finantarea proiectului.

Marcella are nevoie de parteneri si resurse financiare
Pe parcursul a cinci ani Marcella a lucrat asupra proiectului. Astazi alti 35 de voluntari ii ofera ajutor. “Dar noi avem nevoie stringenta de cineva care sa-si asume coordonarea si inaintarea proiectului spre finantatori” – spune Marcella.

Ei au reusit sa adune 200.000 euro prin crowdfunding. Dar aceasta suma e suficienta doar pentru finantare initiala in primele 6 luni de proiect. “Inainte sa putem realiza modelul, noi trebuie sa dovedim stiintific ca platforma este functionala”.

Sa o sustinem pe Marcella!