Acasă Curiozitati 9 Adevăruri descoperite recent care îți vor da lumea peste cap

9 Adevăruri descoperite recent care îți vor da lumea peste cap

0
9 Adevăruri descoperite recent care îți vor da lumea peste cap

O farsă este o încercare de a induce în eroare în mod intenționat mulți oameni. Unii o fac pentru faimă și bani, alții vor doar să râdă bine.

Am adunat 9 dintre cele mai scandaloase păcăleli în care zeci de mii de oameni au fost înșelați.

1. Zânele Cottingley

The Cottingley Fairies este o serie de fotografii realizate în 1917 și 1921 de două fete cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani . Imaginile au fost menite să fie dovada existenței zânelor și a elfilor și au făcut multă zarvă in jurul lor, dar în cele din urmă au fost expuse ca una dintre cele mai strălucite păcăleli ale secolului XX. Una dintre fete s-a dovedit a fi asistentă la laboratorul foto al colegiului ei.

2. Blondele „care dispar”

În 2002, BBC a publicat un articol afirmând că în fiecare an se nasc mai puțini oameni cu părul blond și, în cele din urmă, vor dispărea în două sute de ani.

New York Times a publicat un alt articol care a stabilit rezultatele studiului ca fiind false. Cu toate acestea, mitul a trăit și a fost repetat de multe ori de atunci.

3. Monstrul din Loch Ness

Ideea că un monstru locuiește în Loch Ness este probabil cea mai populară farsă din lume. În 1934, Daily Mail a publicat prima fotografie a animalului mistic, realizata de un chirurg londonez, dr. Wilson.

Fotografia a uimit întreaga lume, dar în 1994 s-a descoperit ca este un mit fals. Până atunci, credința în onestitatea doctorului Wilson și în mitul intrigant al monstrului erau neclintite.

4. Omul Piltdown

În 1912, arheologul amator Charles Dawson a susținut că a găsit rămășițele unei creaturi antice: se presupune că a fost legătura evolutivă lipsă dintre primate și ființe umane.

Înșelăciunea lui Dawson a fost descoperită abia 40 de ani mai târziu, când oamenii de știință au stabilit că craniul „Omului Piltdown” era de fapt un craniu de om medieval legat de maxilarul unui orangutan.

5. Imaginile fantomelor lui William Mumler

Aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea, fotograful din New York, William Mumler, a început să facă fotografii care arătau presupuse fantome ale membrilor decedati ai persoanelor fotografiate.

Cea mai faimoasă lucrare a lui Mumler a fost fotografia lui Mary Todd Lincoln cu o „fantomă” a regretatului ei soț, președintele Abraham Lincoln.

6. Pietrele mincinoase ale lui Beringer

În 1725, profesorul de medicină Johann Beringer a descoperit piese de calcar gravate care înfățișau animale și plante preistorice și aveau inscripții ebraice pe ele.

Beringer a crezut că aceasta este voia lui Dumnezeu și chiar a publicat o carte despre descoperirile sale. Cu toate acestea, s-a dovedit că întreaga afacere a fost o farsă comisă de colegii săi.

Scandalul care a urmat l-a lăsat în rușine pe omul de știință, împreună cu inițiatorii păcălelii.

7. Jocul automat de sah „Turcul”

În secolul al XVIII-lea, inventatorul Wolfgang von Kempelen a construit un joc automat de șah care arăta ca un turc așezat în spatele unei mese.

„Turcul” a pierdut doar 6 jocuri din 300 jucate și chiar l-a depășit pe Napoleon, ceea ce l-a făcut extrem de faimos. Nimeni nu putea ghici cum a funcționat: toată lumea a văzut că mașina consta în cea mai mare parte din mecanism și că nu era suficient loc pentru o persoană înăuntru.

Mai târziu, însă, s-a constatat că înăuntru exista un adevărat șahist – își pierduse ambele picioare într-un război. A văzut tabla de șah cu ajutorul magneților și a controlat „Turcul”.

8. Grecia antică era stapanita de rațiunie

Binecunoscutul mit ne spune că rațiunea, logica și civilitatea stăpâneau în Grecia antică, unde îi puteai întâlni pe Aristotel și Platon, care se plimbau în mod casual prin oraș vorbind despre materie înaltă. Într-adevăr, era a fost o epocă de aur pentru omenire.

În realitate, însă, Grecia Antică semăna cu o zonă de război sectară modernă, cu trupe în continuă luptă. Grecii antici au exilat unii dintre cei mai străluciți oameni dintre ei. Ca, de exemplu, Socrate, care a fost judecat și ca urmare a pierderii acestuia – a fost executat.

9. Mașina de mișcare perpetuă a lui Redheffer

În 1813, Charles Redheffer s-a declarat omul care a inventat aparatul de mișcare perpetuă. Declarația a provocat un scandal, iar inginerul Robert Fulton a fost sceptic cu privire la această noțiune.

După ce a analizat cu atenție dispozitivul, Fulton a ajuns la concluzia că trebuia să existe o sursă de energie care să facă mașina să funcționeze. „Puterea” s-a dovedit a fi un bătrân așezat în pod rotind mânerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.