7 fapte istorice pe care cărțile le scriu și nu sunt deloc adevărate

- Advertisement -

„Poveștile bune merită un pic de înfrumusețare”, spune bătrânul Gandalf. Acest lucru poate funcționa în lumea fanteziei, dar istoria nu iartă astfel de evenimente. Interpretările eronate ale evenimentelor și numeroase presupuneri sunt înscrise în manualele școlare de-a lungul timpului.

Mai jos v-am pregătit 7 fapte istorice bine cunoscute pe care nu ar fi trebuit să le credem niciodată.

1. Marie Antoinette nu le-a spus țăranilor să mănânce tort.

Regina franceză Marie Antoinette a spus odată următoarele cuvinte bieților ei supuși: „Dacă nu au pâine, să mănânce burete”.

2. Piramidele nu au fost construite de sclavi.

La începutul anilor 1990, arheologii au găsit mormintele celor care au lucrat la construcția piramidelor. Erau îngropați cu onoare și erau foarte apropiați de faraonii înșiși. Examinarea scheletelor lor a arătat că acești oameni erau bine hrăniți și lucrau în schimburi. Deci concluzia este evidentă: erau muncitori, nu sclavi.

- Advertisement -

3. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul cu mult înainte ca Napoleon să ajungă în Egipt.

Există o concepție greșită conform căreia, în timpul campaniei lui Napoleon în Egipt (1798-1801), acesta le-a ordonat soldaților săi să tragă focuri de exercițiu asupra Sfinxului. Așa se presupune că și-a pierdut nasul.

De fapt, Sfinxul își pierduse nasul cu mult înainte ca Napoleon să ajungă în Egipt, lucru dovedit de schițele călătorilor dinaintea campaniei franceze.

4. Calul troian nu a existat.

Din nefericire, nicio altă sursă în afară de Iliada lui Homer și Eneida lui Virgiliu nu ne spune nimic despre Războiul Troian. Acest lucru a dus la crearea a numeroase mituri și legende. Unii cercetători cred că nu a existat niciun cal de lemn, ci doar un berbec asemănător cu un cal sau o armă de asediu denumită după acest animal.

- Advertisement -

5. Shakespeare nu a scris niciodată nimic. Autorul a fost altcineva.

Shakespeare s-a născut și a crescut într-un post comercial de oi, unde se crede că nu ar fi putut dobândi cunoștințele necesare pentru a scrie descrieri atât de complexe ale politicii, judecătorilor și culturilor altor țări.

În plus, nu există o semnătură unică a autorului. Cele mai multe dintre operele sale sunt semnate diferit, iar numele său de familie este scris Shakespeare sau Shakpeare.

6.Centura de castitate este o minciună.

Poveștile spun că un bărbat care pleca într-o cruciadă sfântă și-a pus o curea de metal pe soția sa pentru ca aceasta să nu-l poată înșela și a luat cheia cu el. Cu toate acestea, nicio femeie nu putea trăi multe zile purtând o astfel de centură, pentru că ar fi murit de septicemie.

- Advertisement -

7. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă înainte de celebrul incendiu.

Mii de pergamente și cunoștințe neprețuite – toate ar fi ars în timpul atacului lui Iulius Cezar asupra Alexandriei din Egipt.

Ceea ce s-a întâmplat de fapt este că Cezar nu a avut aproape nimic de distrus. Cu mult timp înainte de sosirea sa, biblioteca fusese grav avariată de un alt inamic și chiar mai devreme, de credincioși fanatici.