6 Secrete despre cardul bancar pe care oricine ar trebui sa le stie

0

Folosim carduri bancare în fiecare zi. Retragem banii de la ATM-uri, le folosim pentru a plăti facturile și pentru a plăti mâncare, sau sa le transferăm bani prietenilor noștri. Și aceasta nu este o listă completă a tranzacțiilor pe care le facem în fiecare zi. Cu toate acestea, există câteva lucruri despre cardurile bancare pe care nu le-am cunoscut niciodată. Si acum sa fim si sinceri atat timp cat am avut bani pe el nu ne-a interesat foarte tare ce inseamna acele numere de pe cardul nostru si ce semnficatie au ele pentru noi.

Insa este important sa stim cat mai multe lucruri despre lucrurile pe care le folosim zilnic si mai ales despre acelea care au in grija lor economiile noastre. In acest articol va prezentam 6 lucruri pe care nu le stiati despre  cardul dumneavoastra.

Ce înseamnă numărul de pe fata acestuia

  • Majoritatea cardurilor bancare au un număr de 16 cifre (uneori 13 sau 19 cifre). Prima cifră este identificatorul numărului de sistem (4 – VISA, 5 – MasterCard). Următoarele 5 cifre reprezintă banca emitentă. Astfel, doar 6 cifre vă vor oferi informații despre tipul cardului, a sistemului și a băncii care l-a emis .
  • Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, deoarece identifică proprietarul

Cifra de control și magia numerelor

  • Numărul cardului este determinat prin cifre de la 9 la 15. Acestea sunt realizate printr-un algoritm special. Șansele ca 7 numere să fie identice pe 2 carduri diferite sunt extrem de scăzute, deoarece numărul de aranjamente posibile de 7 cifre este mai mare decât numărul de persoane care trăiesc în prezent.
  • Ultimul număr (cifra de verificare) se calculează pe baza algoritmului Luhn. Aceasta previne greșelile neintenționate care trebuie să apară dacă numerele sunt introduse manual

 Un card bancar în lumină UV

  • Foarte puțini oameni știu că cardurile bancare sunt protejate în același mod ca și banii obișnuiți. De exemplu, cu filigrane care pot fi văzute în lumina ultravioletă. Pe cardurile VISA, veți vedea un „V”, pe MasterCard există „M” și „C”, iar pe American Express puteți găsi un vultur.

Credit sau debit?

  • O carte bancară poate fi debitată sau creditată. Principala diferență dintre ele este cea la care aparțin banii din cont: banca sau clientul. Cardurile de credit sunt adesea emise în plus față de cardurile de debit. Nu uitați că o bancă nu are dreptul să vă elibereze un card de credit fără permisiunea dvs.
  • Cardurile overdraft reprezintă un compromis între cardurile de credit și de debit. Un card de credit de tip overdraft vă permite să utilizați mai mulți bani decât aveți în contul dvs., însă limita este de obicei mai mică decât pe un card de credit.

 O descoperire tehnică

  • Există un termen „overdraft tehnic”, iar atunci când o sumă care este mai mare decât limita obișnuită este debitată din cont. Poate apărea atunci când plătiți într-o altă monedă sau dacă refaceți contul dintr-o altă bancă și retrageți imediat banii.
  • Nu există nimic înfricoșător în legătură cu o descoperire tehnică de descoperit de cont și dispare imediat după ce banii se află în cont și nu se calculează niciun interes.

 cealaltă parte a cartelei

  • Pe cealaltă parte a cartelei există o altă măsură de securitate: codul CVV (pentru VISA) și codul CVC (pentru MasterCard). În ambele cazuri, CV-ul reprezintă verificarea cardului.
  • CVV vă permite să efectuați tranzacții fără cardul real, de exemplu, atunci când plătiți online. Folosind acest cod poți face o tranzacție de la distanță. La fel ca PIN-ul, nu ar trebui să-l arătați sau să-i spuneți nimănui, mai ales dacă cineva vă cere.

Reguli de siguranță pentru utilizare

  • Dacă cumpărați ceva pe internet, nu o faceți decât pe site-uri sigure. Verificați dacă site-ul utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare. Acest lucru vă va proteja datele de scurgere

  • Păstrați informațiile  în siguranță. Acest lucru este valabil atât pentru codul PIN, cât și pentru CVV. Rețineți că durează doar câteva secunde pentru a captura informațiile .Nu permiteți nimănui să vă ia cartea, chiar și în cafenele și restaurante.
  • Dacă trebuie să retrageți bani dintr-un ATM, urmați regulile de siguranță. Când veniți la un bancomat, verificați dacă acesta are camere suplimentare sau ceva pe tastatură.

  • Dacă il pierdeti sau dacă cineva il fură, sunați imediat banca pentru al bloca. Dacă credeți că cineva ar putea avea datele cardului dvs. bancar, informați banca despre suspiciunile dumneavoastră.
  • Nu te simți timid să vorbești cu banca. Majoritatea organizațiilor financiare au un serviciu de asistență non-stop. Puteți pune orice întrebare cu privire la cardul dvs. prin apelarea serviciului sau scrierea către aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.