5 curiozități despre oameni. Ce ne face atât de speciali?

0

Homo sapiens este denumirea științifică pentru singura specie umană existentă. Putem spune că suntem niște „animale” neobișnuite, cu adevărat unice pe Pământ.

Abilitățile noastre speciale, de la creierele mari până la degetele opozabile, ne-au permis să schimbăm lumea foarte mult și chiar și să ajungem în spațiul cosmic.

Este adevărat că ne deosebim fundamental de animale, dar ce anume ne face atât de speciali? Iată 10 curiozități despre oameni, care te vor surprinde.

1. Avem poziția verticală

Oamenii sunt unici prin faptul că mersul biped, în poziție verticală, este principalul mod de locomoție. Astfel, mâinile ne rămân libere pentru a folosi unelte.

Din nefericire, schimbările apărute la pelvisul nostru din cauza mersului biped, în combinație cu venirea pe lume a copiilor (care au creierul mare), fac ca nașterea la oameni să fie mai periculoasă decât în cazul animalelor.

2. Roșim (chiar dacă nu știm de ce)

Trăirile puternice, dublate de stres, teamă sau factorii externi sunt doar câteva dintre situaţiile care ne fac să ni se înroşească faţa ori să avem palmele transpirate. Dacă reacţiile nu devin exagerate, nu se impune niciun tratament, pentru că nu există o cauză patologică. Specialiştii explică de ce până la un punct acestea sunt reacţii normale.

3. Avem mâini și nu ne sfiim să le folosim

Contrar ideilor comune, oamenii nu sunt singurele ființe cu degete opozabile – cele mai multe primate au și ele astfel de degete. (Spre deosebire de primatele mari, noi nu avem degete mari opozabile la picioare).

Însă oamenii sunt unici prin faptul că pot să-și miște degetele pe întreaga palmă, până la degetul mic și cel inelar. De asemenea, putem flexa aceste două degete spre baza degetului mare.

4. Avem creiere extraordinare

Aceasta este cea mai evidentă dintre toate aceste curiozități despre oameni. Fără îndoială, trăsătura care ne deosebește cel mai mult de animale este creierul nostru extraordinar.

Oamenii nu au cele mai mari creiere din lume – acestea aparțin cașaloților. Nici măcar nu avem cele mai mari creiere în relație cu mărimea corpului – multe păsări au creiere care compun 8% din masa lor corporală, în comparație cu numai 2.5% la oameni.

Însă creierul uman, care cântărește numai aproximativ 1.5 kilograme la maturitate, ne oferă abilitatea de a raționa și de a gândi mult mai mult decât restul animalelor. Creierul a a făcut posibile operele lui Mozart, Einstein și ale altor genii.

5. Nu avem blană

Părem goi în comparație cu „verii” noștri, primatele. Însă un centimetru pătrat de piele umană are în medie tot atâtea folicule de păr ca în cazul primatelor sau chiar mai multe – numai că oamenii au adeseori păr mai subțire, mai scurt și mai ușor.

Chiar dacă părem a nu avea mult păr, se pare că acesta ne ajută să detectăm paraziții, potrivit unor studii.

sursa: incredibilia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.