17 artefacte celebre, la fel de vechi ca istoria însăși

- Advertisement -

Cele mai faimoase artefacte sunt cele care și-au lăsat amprenta asupra istoriei umane. Multe dintre ele datează de mii de ani, înainte de apariția societății moderne, și au oferit hrană pentru generații de oameni de știință. Datorită internetului, ne putem simți ca niște arheologi sau vânători de comori și ne putem cufunda în minunata lume a antichității!

Mai jos v-am pregătit 17 imagini uimitoare cu cele mai interesante și celebre artefacte istorice din întreaga lume.

  1. Armata de teracotă (246 î.Hr. – 209 î.Hr.).

Spre deosebire de alte artefacte istorice, acest cadou funerar nu poate fi așezat într-un sarcofag sau așezat în colțul unui mormânt – este format din peste 8.000 de statui de soldați, oameni de stat, cai și trăsuri.

2. Bustul lui Nefertiti (1345 î.Hr.).

Bustul lui Nefertiti este o sculptură a reginei egiptene antice Nefertiti, soția faraonului Akhenaton, care a domnit în secolul al XIV-lea î.Hr.

- Advertisement -

3. Cartea lui Kells (secolul al IX-lea).

Această evanghelie din secolul al IX-lea în patru volume este cel mai faimos manuscris medieval european din Irlanda pentru iluminarea sa decorativă bogată.

4. Masca lui Tutankhamon (1323 î.Hr.).

- Advertisement -

Poate cel mai faimos artefact antic al lumii egiptene, masca funerară a regelui Tutankhamon este o piesă uimitoare atât din istorie, cât și din artă.

5. Piatra Soarelui Aztec (secolul al XV-lea d.Hr.).

Piatra Soarelui Aztec, cunoscută și sub numele de calendarul aztec, este o sculptură de 24 de tone sculptată în secolul al XV-lea în onoarea zeului soarelui Tonatiu.

- Advertisement -

6. Mecanismul Antikythera (205 î.Hr. – 100 î.Hr.).

Sutton Hoo este o necropolă tumulă la est de Woodbridge din comitatul englez Suffolk, unde, în anii 1938-1939, au fost făcute poate cele mai semnificative descoperiri arheologice din istoria Marii Britanii.

7. Machu Picchu (1420-1530 d.Hr.).

Machu Picchu, unul dintre cele mai vizitate situri arheologice de pe planetă, este un sit incas din secolul al XV-lea, așezat sus pe un munte din Peru.

8. Carul Soarelui din Trundholm (1400 î.Hr.).

Acest car a lăsat arheologilor mai multe întrebări decât răspunsuri, deoarece a fost găsit singur, fără alte artefacte istorice în apropiere.

9. Flaut de la Divye Babe (50.000 î.Hr.).

Flautul de Neanderthal, flautul de la Divje Babe, este un artefact primitiv, un os de femur de urs de peșteră cu găuri în el, descoperit în 1995 de cercetătorul Ivan Turk în situl arheologic Divje Babe din Slovenia.

10. Cupa Lycurgus (secolul al IV-lea d.Hr.).

Cupa Lycurgus este singura diatretă cu un model figurat care a supraviețuit din antichitate. Diatreta este un vas din sticlă, predominant în formă de clopot, cu pereți dubli.

11. Capete de piatră ale Insulei Paștelui (secolele 11-17 d.Hr.).

Rapa Nui, Insula Paștelui, este cel mai bine cunoscută pentru miile sale uriașe de statui „cap” – moai. Au fost sculptate și ridicate între secolele XI și XVII d.Hr.

12. Pyramidionul Piramidei Negre din Dahshur (1820 î.Hr.)

Piramidionele au fost create pentru a fi cheile de boltă ale piramidelor egiptene antice și doar câteva dintre ele au supraviețuit până în zilele noastre.

13. Pompeii (sec. 7-6 î.Hr.).

În anul 79 d.Hr., erupția Muntelui Vezuviu a acoperit orașul roman Pompeii cu un nor de gaze vulcanice și resturi. Orașul și locuitorii săi au fost îngropați sub un strat de lavă și cenușă de la 6 până la 7 m adâncime.

14. Mormântul lui Tutankhamon (1332 î.Hr.).

Un grup de arheologi condus de egiptologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul somptuos al unui faraon egiptean în 1922.

15. Discul ceresc al lui Nebra (1600 î.Hr. – 1000 î.Hr.).

Acest disc neobișnuit a fost găsit accidental de către vânătorii de comori amatori, dar în scurt timp sensul său a fost dezvăluit de profesioniști.

16. Ur Ram (2500 î.Hr.).

Unul dintre cele mai faimoase artefacte ale lumii antice este „Oaia din tufiș” două figurine care înfățișează un berbec cocoțat pe un tufiș. Au fost descoperite în 1928 în Cimitirul Regal din Ur, un important sit arheologic din Irakul de astăzi.

17. Discul Phaistos (1850 î.Hr. – 1400 î.Hr.).

Luigi Pernier, un arheolog italian, a descoperit un mic disc cu diametrul de 16 cm în ruinele Palatului Phaistos de pe insula Creta în 1908.