Acasă Curiozitati 15 fapte uluitoare pe care nu le veți găsi niciodata într-o enciclopedie

15 fapte uluitoare pe care nu le veți găsi niciodata într-o enciclopedie

0
15 fapte uluitoare pe care nu le veți găsi niciodata într-o enciclopedie

De multe ori avem impresia ca stim tot si ca nimic nu ne mai poate surprinde. Insa se pare ca nu stim chiar atat de multe lucruri despre lumea care ne inconjoara si mereu avem ceva nou de invatat.

Noi in acest articol dorim sa va prezentam mai multe fapte uluitoare pe care nu le veți găsi niciodata într-o enciclopedie.

1. Majoritatea oaselor din corp sunt în mâinile noastre.

Avem în total 206 de oase și un sfert dintre ele sunt în mâinile noastre. Anume 54 de oase. Apropo, picioarele noastre au cu doar 2 oase mai puține decât mâinile noastre. Așadar, atât mâinile cât și picioarele noastre reprezintă jumătate din scheletul nostru.

2. Ciocănitorii nu se rănesc la cap din cauza limbii lor.

Ciocănitorile ciocănesc mult timp un copac în căutarea hranei, dar nu au niciodată dureri de cap. Acest lucru se datorează limbii lor, care le înfășoară în jurul craniului.

3. Logo-ul Adidas aparținea unei alte companii.

Cunoscutele trei dungi Adidas au fost cumpărate cu 1600 de euro ((2000 dolari) de la o companie finlandeză de încălțăminte în 1952. De-a lungul anilor, sigla mărcii s-a schimbat de mai multe ori, dar a conținut întotdeauna 3 dungi.

4. Un nor de furtună cântărește cateva tone

Se pare că norii care se ridică deasupra noastră cântăresc foarte mult datorită tuturor picăturilor de apă pe care le conțin. Un nor obișnuit cântărește 551 de tone. Dar un nor de furtună are o dimensiune mult mai mare în ceea ce privește apa pe care o conține, cântărind 1.106 de tone. De ce nu cad? Aerul de dedesubt le ține sus.

5. Vidrele au” buzunare”

Vidrele de mare au pielea slăbită sub labele din față, ceea ce creează așa-numitul buzunar în care animalul poate păstra hrana. De asemenea, vidrele ascund deseori pietre acolo. Le folosesc ca instrument pentru a sparge midiile.

6. Un boschet de aspen este cel mai greu organism din lume.

Pando este o colonie de aspen care a crescut prin clonare. Cântărește aproximativ 6.600 de tone și acoperă 108 acri. Acest lucru îl face cel mai greu organism cunoscut.

7. Rechinii sunt cu milioane de ani mai în vârstă decât copacii.

Copacii, în forma lor modernă, au apărut acum aproximativ 360 de milioane de ani. Descoperirile cu solzi de rechin indică faptul că există de aproximativ 420 de milioane de ani. Adică, diferența de vârstă dintre copaci și rechini ar putea ajunge până la 60 de milioane de ani.

8. Bebelușii nu au genunchi

În loc de genunchi, bebelușii au bucăți de cartilaj. Îi ajută să se târască fără disconfort și să se adapteze mai ușor la mers. Acest cartilaj se dezvoltă în genunchi odată cu vârsta și, până la vârsta de 12 ani, se transformă în întregime în os.

9. Fluturii își amintesc când erau omizi.

Oamenii de știință au descoperit că fluturii pot salva amintirile și experiențele pe care le-au avut în timp ce erau omizi. Și le influențează maturitatea. Acest lucru se întâmplă probabil, deoarece unele părți ale creierului nu se schimbă în timpul transformării de la omidă la fluture.

10. O caracatiță gigantă se poate strecura printr-o gaură.

Caracatițele nu au schelet și cea mai mare parte a corpului lor este alcătuită din țesuturi moi. Acest lucru le permite să își schimbe forma și să se lungească în orice mod posibil. Prin urmare nu au nici o dificultate sa se stoarcere într-o gaură.

11. Arabia Saudită cumpără cămile și nisip din Australia.

Poate părea ciudat, deoarece Arabia Saudită are mult nisip și cămile. Dar, de fapt, toate cămilele lor sunt domestice și le cumpără pe cele sălbatice din Australia pentru carne. De asemenea, primesc nisip australian special pentru construcții, deoarece are calități unice.

12. Leneșii își pot ține respirația mai mult decât delfinii.

Atât leneșii, cât și delfinii își pot ține respirația încetinind digestia și ritmul cardiac. Cu toate acestea, leneșii pot supraviețui sub apă timp de până la 40 de minute (fără aer). În timp ce pentru delfini, acest lucru durează de obicei doar maximum 15 minute.

13. Jocul Tetris poate preveni PTSD.

Cercetările au arătat că jocul Tetris poate ajuta la reducerea amintirilor negative. Oamenii care au jucat jocul după un accident au avut mai puține flashback-uri traumatice. Apropo, Tetris ajută și la dezvoltarea abilităților cognitive dacă îl joci în fiecare zi timp de o jumătate de oră.

14. Lipsa blanii face ca oile să se lupte.

Când oile sunt tunse, nu se recunosc, deoarece arată și miros diferit. Și încep să lupte pentru dominație. Deși au o memorie bună și își pot aminti fețele dupa ani de zile.

15. Manerele metalice ale ușilor se pot dezinfecta singure.

Manerele ușilor din alamă și cupru inhibă creșterea bacteriilor datorită ionilor metalici. Singura diferență este că alama se dezinfectează singură în 8 ore, în timp ce cuprul o face în 4 ore. Se întâmplă deoarece alama este un aliaj care conține cupru și are nevoie de mai mult timp pentru a afecta bacteriile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.