12 Lucruri moderne care au existat cu mult timp înaintea noastră

0

Este un fapt puțin cunoscut, dar unele invenții „moderne” au apărut de fapt cu secole sau chiar cu milenii în urmă. De multe ori credem ca noi suntem cei care am inventat lumea moderna asa cum o cunoastem noi astazi insa nu este deloc asa. Multe dintre lucrurile pe care le folosim zi de zi au fost inventate cu sute de ani in urma fara ca noi sa avem habar de acest lucru. In acest articol va prezentam o scurta liste cu cateva obiecte care au exista de mult timp si pe care noi le consideram descoperiri ale lumii moderne in care traim noi astazi.

Proteze și chirurgie plastică, 3000 î.Hr.

Primele încercări de a corecta defectele aparențelor datează din cele mai vechi timpuri și nu au avut succes. Un exemplu este un picior protetic egiptean care nu este doar estetic, ci și destul de eficient. Un alt exemplu este din India antică: încă din anul 800 î.en, ei puteau ajusta forma nasului, folosind pielea de pe frunte sau obraji.

Canalizare, cca. 2600 î.Hr.

Cele mai vechi instalații de canalizare aparțineau civilizației din Valea Indusului: în  Mohenjo-daro existau toalete publice și un sistem de canalizare urban. Canalizarea a fost cunoscută și în Babilonul Antic, în câteva orașe chinezești, iar în Roma, unde a fost reprezentat de un proiect de inginerie colosal, numit Cloaca Maxima („Cea mai mare canalizare”), care a supraviețuit până în prezent.

Baterie, cca. 2500 î.H.

Bagdadul Acumulator este un vas ceramic care conține un tub de cupru cu o tijă de fier in interior. Replicile acestei baterii sunt într-adevăr capabile să creeze o anumită tensiune. Poate că babilonienii antici știau metoda de galvanizare pentru care s-au folosit aceste recipiente, deși scepticii susțin că acestea au servit doar pentru a stoca scrolluri.

Flametrower, ca. 420 î.Hr.

Prototipul acestei arme formidabile a fost folosit pentru prima dată în bătălia de la Delium . Vechiul pompier, sau „focul grec”, a fost un tub de cupru folosit pentru proiectarea unui amestec de combustibil lichid. 

Ceas deșteptător, cca. 400 î.H.

Filozoful grec Platon a folosit un  ceas de apă care ar putea emite un semnal sonor pentru a-i reaminti că era timpul să-și înceapă prelegerile. Alarmele cu apă au fost dezvoltate în continuare în Roma antică și în Orientul Mijlociu. Cronometrele mecanice care au fost capabile să sune la un anumit moment al zilei au apărut pentru prima dată în China în secolul al VIII-lea dH și au făcut drumul spre Europa până în secolul al XIV-lea.

Roboți, 323 î.Hr.

Prototipurile roboților moderni erau figuri feminine montate pe farul de pe insula Pharos. La intervale regulate de timp, s-au întors și au lovit clopotele. Pe timp de noapte, au făcut sunete puternice , avertizând navigatorii de proximitatea țărmului. Mult mai târziu, în secolele 17 și 18, mașinile numite automat au câștigat popularitate în Europa de Vest. Acestea erau mecanisme de ceasornic, făcute să arate ca oameni sau animale și capabile să efectueze diverse acțiuni.

Uși automate, sec. I d.Hr.

Ușile automate ale templelor erau deja cunoscute în Grecia Antică. Pe atunci, au fost conduse de eolipile lui Hero , cel mai vechi prototip al motorului cu aburi. Un incendiu a fost construit pe altar, sub care au fost ascunse țevi cu apă. Aburul a activat un sistem de blocuri conectate la ușă. Aceasta a creat o iluzie de magie, care a fost doar în beneficiul preoților.

Mașină de distribuție, sec. I d.Hr.

În prezent, automatele pot vinde orice poate fi imaginat, de la jucării la pizza proaspăt coaptă. În timpul zilelor  eroului din Alexandria , puteai să cumperi numai apă sfântă pentru spălarea mâinilor în temple . După ce ai depus o monedă în dispozitiv, aceasta ar pune în mișcare un mecanism care ar da o parte din apă clientului.

Odometrul, secolul I d.Hr.

Un instrument pentru măsurarea distanței parcurse de un vehicul sau  kilometrajul a fost probabil inventat de Archimedes of Syracuse. Primul kilometru arăta ca un set de roți mici, cu numere pe ele, care arată lungimea distanței parcurse pe măsură ce vehiculul se mișca. Independent de Arhimede, un dispozitiv similar a fost inventat de filozoful și ucenicul chinez Zhang Heng.

Seismoscop, 132 d.Hr

O altă invenție a lui  Zhang Heng este un seismoscop care ar putea reacționa la un cutremur . Era o construcție destul de ciudată, dar precisă: o minge de bronz a fost proiectată dintr-una din cele 8 tuburi în formă de capete de dragon și cadea in gura uneia din broastele indicand astfel directia de unde vine miscarea.

Calculator, 100 î.Hr.

Mecanismul Antikythera este considerat un „calculator vechi“ , deoarece acest dispozitiv ar putea urmări mișcarea corpurilor cerești și a prezice eclipsele solare și lunare. De asemenea, a fost folosit pentru calcularea datei la începutul Jocurilor Olimpice.

Ochelari de soare, secolul al X-lea

Se crede că acest obiect a fost inventat de inuiții care trebuiau să-și protejeze ochii de „orbire de zăpadă”. Ochelarii  nu aveau sticlă reală: erau ochelari de protecție din fildeș cu fante înguste. Primii ochelari de soare cu sticlă (de fapt, cuarț fumos) au apărut mai târziu, în China din secolul al XII-lea. Ei erau obișnuiți să ascundă expresia facială a purtătorului, nu ca protecție împotriva luminii solare.

Bonus: Un costum antic

O altă enigmă care bântuie mințile fanilor : fațada catedralei noi din Salamanca, Spania, de 300 de ani , este împodobită cu un adevărat astronaut. Strămoșii noștri zburau cu adevărat în spațiu?

Bonusul 2: Un precursor al smartphone-urilor?

Dl. Pynchon și „Settlement of Springfield”  – o pictură din 1933 a artistului italiano- american Umberto Romano – descrie exact ceea ce spune titlul: domnul Pynchon, fondatorul orașului, se află în centrul scenei și pare să  dea diverse ordine de gestionare a orașului. Ceea ce este curios este un bărbat  care stă în prim-plan și care deține un obiect dreptunghiular care este în mod necondiționat similar unui smartphone modern. Este probabil doar o mică oglindă, dar viața nu ar fi mai amuzantă dacă am afla ca lucrurile pe care le credem moderne existau si in urma cu multi ani ?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.