Array

12 adevăruri descoperite care vă vor pune serios mintea la contributie

- Advertisement -

O farsă este o încercare de a induce în eroare în mod intenționat o mulțime de oameni. Unii o fac pentru faimă și bani; alții doar doresc să aibă parte de un pic de distractie. Cert este ca multe dintre aceste glume au ajuns mult prea departe si au inceput sa bage frica in oameni sau chiar au reusit sa faca din simpli cetateni adevarate personaje si acestea sa se imbigateasca. Insa daca stam sa studiem un pic aceste lucruri o sa ne dam seama ca sunt doar niste farse bine gandite si foarte bine puse la punct.

In acest articol va prezentam 12 astfel de situatii care au creat isterie in randul oamenilor dar care la final s-au dovedit a fi niste glume putin mai ample si bine jucate de cei care le-au gandit.

Cei din Cottingley

Cotarelele Fairies sunt o serie de fotografii realizate în 1917 și 1921 de către două fete cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani . Imaginile au fost menite să dovedească existența zânei și elfilor și au făcut o mișcare destul de mare, dar în cele din urmă au fost expuse ca fiind una dintre cele mai strălucitoare insalatorii ale secolului XX. Una dintre fete sa dovedit a fi asistentă la laboratorul de fotografie.

- Advertisement -

Blondele „dispărute”

În 2002, BBC a publicat un  articol în care se afirmă că mai puțini oameni cu păr blond se nasc în fiecare an și vor dispareaîn cele din urmă în 200 de ani.

New York Times a publicat mai târziu , un alt articol care a pronunțat rezultatele studiului ca fiind false. Cu toate acestea, mitul a trăit și a fost repetat de mai multe ori de atunci.

Monstrul Loch Ness

Ideea că un monstru locuiește în Loch Ness este probabil cea mai populară farsă din lume. În 1934, Daily Mail a publicat prima fotografie a animalului mistic.

- Advertisement -

Fotografia a șocat întreaga lume, dar în 1994 a fost demonstrat ca este falsă. Până atunci, încrederea în onestitatea doctorului Wilson și în mitul intrigant al monștrilor au fost neclintibile.

Omul Piltdown

În 1912, arheologul amator Charles Dawson a susținut că a găsit rămășițele unei creaturi străvechi: presupus, era legătura evolutivă dispărută dintre primate și ființele umane.

Înșelăciunea lui Dawson a fost descoperită abia după 40 de ani, când oamenii de știință au stabilit că craniul „Piltdown Man” era de fapt un craniu al unui om medieval legat de o maxilară a orangutanului.

Imaginile fantomelor lui William Mumler

- Advertisement -

Aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea, fotograful William Mumler din New York a început să facă fotografii care arătau fantome ale membrilor familiei decedați ai oamenilor fotografi.

Cea mai faimoasă lucrare a lui Mumler a fost fotografia dnei Mary Todd Lincoln, cu o „fantomă” a soțului ei, președintele Abraham Lincoln. Laboratorul fotografic a fost extrem de popular, dar când Mumler a fost demascat ca a falsificat tot a fugit.

Pietrele Lying Beringer

În 1725, profesorul de medicină Johann Beringer a descoperit bucăți de calcar gravate care au reprezentat animale preistorice și plante și au inscripții ebraice asupra lor.

Beringer a crezut că aceasta este voința lui Dumnezeu și chiar a publicat o carte despre descoperirile sale. Cu toate acestea, sa dovedit că întreaga afacere a fost o farsă comisă de colegii săi.

Automatul de șah „The Turk”

În secolul al XVIII-lea, inventatorul Wolfgang von Kempelen a construit un automat de joc de șah, care arăta ca un turc care stătea în spatele unei mese.

„Turcul” a pierdut doar 6 meciuri din cele 300 de partide jucate. Nimeni nu putea să ghicească cum a funcționat: toată lumea a văzut că mașina era în mare parte ocupata de  mecanism și nu exista suficient spațiu pentru o persoană înăuntru.

Mai târziu însă, sa constatat că înăuntru a fost un jucător de șah adevărat care și-a pierdut ambele picioare într-un batalie.

Autopsie extraterestră

In 1947, un presupus OZN sa prăbușit în Roswell, SUA. În 1995, producătorul britanic de film Ray Santilli a făcut public un film senzațional care arată autopsia unui extraterestru din acea navă spațială. Mai târziu, totuși, sa dovedit că filmul era un fals făcut de Santilli folosind o păpușă umanoidă.

Un turist  ghinionist

După evenimentele tragice din 11 septembrie, pe Internet a apărut o fotografie care arăta un tip care stătea pe acoperișul Centrului Internațional de Comerț cu câteva secunde înainte ca unul dintre avioane să se prăbușească.

Utilizatorii observatorilor, totuși, au descoperit unele discrepanțe aici:

  • Turistul nu ar fi putut fi pe acoperișul WTC în momentul prăbușirii (8:45), deoarece platforma de vizionare a fost deschisă doar la ora 9:30
  • Avionul se apropia de clădire din partea greșită.
  • Avionul nu a fost modelul potrivit.
  • Fontul folosit pentru a indica data fotografiei nu este cel obișnuit.

Batalia dramei radio a lumii

În 1938, regizorul Orson Welles a făcut un joc de radio bazat pe  Batalia lumilor de HG Wells, un roman despre marțieni care ataca Pamantul.

Adaptarea la radio a fost făcută să semene cu o emisiune live și a fost o lovitură perfectă: discursul a fost întrerupt de către statici și „corespondenți” care acopereau evenimente.

Ascultătorii au fost avertizați că a fost doar o piesă, dar unii au uitat însa acest lucru. Unii oameni care au auzit ce se intampla la radio chiar s-au panicat și au fugit din oraș.

 Mașina de mișcare perpetuă a lui Redheffer

În 1813, Charles Redheffer sa pronunțat că este omul care a inventat mașina de mișcare perpetuă.

După o examinare atentă a dispozitivului, Fulton a ajuns la concluzia că trebuie să existe o sursă de energie care a făcut mașina să funcționeze. „Puterea” sa dovedit a fi un bătrân stând în podul care rotea mânerul.

Grecia antică era un loc prolific al rațiunii

Mitul binecunoscut ne spune că rațiunea, logica și politețea au domnit în Grecia antică, unde a trait  Aristotel și Platon care se plimbau în oraș, vorbind despre materie înaltă. Cu adevărat, era era o epocă de aur pentru umanitate. În realitate, însă, Grecia Antică seamănă cu o zonă de conflict sectariană modernă.