10 lucruri pe care nu le știai despre planeta noastră

0

Credem că știm totul despre planeta noastră, dar  mereu aflam ca exista o multime de lucruri noi pe care nu le stiam. Oamenii de știință au descoperit deja multe despre Univers, dar cred că mai sunt multe de descoperit despre planeta pe care traim. Abia in momentul in care aflam mai multe ne dam seama cat de  putine lucruri stim de fapt si cat de mici suntem pe langa intregul univers.

Mereu apar o multime de lucruri noi care ne fascineaza si despre care dorim sa invatam cat mai multe. In acest articol dorim sa va prezentam cateva lucruri despre planeta noastra despre care cu siguranta nu stiti.

Muntele Everest nu este cel mai inalt munte din lume.

Hawaiianul Mauna Kea are o altitudine de 4.205 m deasupra nivelului mării. Totuși, cea mai mare parte a vulcanului se află sub nivelul mării. Deci, dacă măsurați de la bază până la vârf, Mauna Kea este de 10.203 m înălțime, care este cu 1.355 m mai înaltă decât Muntele Everest.

Atmosfera Pământului are granițe

Linia Kármán este o linie acceptată pe plan internațional care se află la o altitudine de 100 km deasupra nivelului mării. Deși nivelul atmosferei Pământului se termină mult mai mult, această linie a fost recunoscută de Federația Mondială a Sportului Aerian drept granița dintre atmosferă și spațiul cosmic.

Cel mai uscat loc de pe Pamant este situat in Antarctica.

Se crede că cel mai uscat loc de pe Pământ este deșertul Atacama din Chile, care nu a avut precipitații de mii de ani. Dar văile McMurdo Dry din Antarctica nu au văzut ploi de aproape 2 milioane de ani. Vânturile de aici pot atinge viteze de 320 km / h.

Apa dulce reprezintă doar 3% din toată apa de pe Pământ

Oceanele și mările dețin 97% din apa Pământului, dar este o apă sărată în ocean, care nu este potrivită pentru băut. Restul de 3% din totalul apei dulci este păstrat în ghețari (70%) și în  Lacul Baikal(20%).

Cel mai vechi templu din lume are aproximativ 12.000 de ani.

Göbekli Tepe, cel mai vechi templu cunoscut, este situat în sudul Turciei. Cercetătorii cred că sculpturile de pe stâlpi demonstrează că aproximativ 11 000 de ani în urmă o  lovitură de cometă aprovocat o scădere bruscă a temperaturii pe planeta noastră.

Luna a fost odată o parte a Pământului.

Oamenii de știință suedezi sugerează că, cu aproximativ 4,36 miliarde de ani în urmă, planeta Pământ sa ciocnit cu un obiectul de masă planetar ipotezat Theia, care a dus la formarea singurului satelit natural permanent al Pământului.

În 250 de milioane de ani, continentele se vor reuni.

După cum știm, Pangea, un supercontinent care a existat acum 335-175 milioane de ani, sa împărțit pe două continente diferite, formând Laurasia și Gondwana. Mai târziu, cei doi s-au despărțit pentru a forma toate cele șapte continente.

Dar oamenii de stiinta cred ca continentele se vor reuni peste inca 250-300 de milioane de ani si vor deveni un singur supercontinent numit Pangea Ultima.

Un singur organism a provocat prima extincție în masă.

Institutul de tehnologie din Massachusett sugerează o teorie care explică dispariția în masă, care a distrus aproape 90% din toate creaturile vii de pe Pământ.

O bacterie numită Methanosarcina a înflorit brusc în oceane cu 252 milioane de ani în urmă, declanșând singura dispariție în masă a insectelor cunoscute științei. De asemenea, Arcașorii au dat ocazia unică de a evolua.

Cea mai mare parte a planetei noastre întotdeauna se află în întuneric.

După cum știm, Oceanul Mondial ocupă 71% din suprafața planetei noastre. Adâncimea apei expuse la  lumina soarelui nu depășește 200 m, astfel încât restul apei este permanent în întuneric. Prin urmare, cea mai mare parte a planetei noastre se odihnește în întuneric în orice moment al zilei.

Statele vecine pot avea o diferență de timp de 24 de ore.

În ciuda faptului că Samoa Americană este la numai 2000 km distanță de Insulele Line care fac parte din Kiribati, diferența de timp dintre cei doi vecini este de 25 de ore.

Bonus: Continent nou?

Se speculează că într-o zi, gunoiul care se va depărta de omenire va forma un fel de insulă, poate chiar un nou continent. Cel mai mare turbionar de gunoi este acum Marele Pacific Garbage Patch .

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.