10 lucruri obișnuite in zilele noastre care insa le erau interzise femeilor in urma cu mai putin de 100 de ani

De-a lungul istoriei, femeile au trebuit întotdeauna să lupte pentru drepturile fundamentale. Nu cu mai mult de 100 de ani în urmă, femeilor nu li s-a permis să intre în mai multe locuri, li s-a interzis să facă anumite lucruri pe cont propriu și au suferit de descriminare.

In acest articol dorim sa va prezentam o serie de lucruri obișnuite in zilele noastre care insa le erau interzise femeilor in urma cu mai putin de 100 de ani.

- Advertisement -

1. Cumpărături pe cont propriu

Atunci cand ieseau din casa femeile trebuiau sa fie însoțite de un bărbat mai ales când mergeau la cumpărături. Bărbații erau acolo pentru a le proteja si de multe ori, femeilor le era interzis sa intre singure in magazine.

2. Purtarea pantalonilor

În trecut, femeile purtau doar fuste. Era inacceptabil din punct de vedere social ca femeile să poarte pantaloni și, în unele țări, era chiar considerat ilegal . Pantalonii erau văzuți ca un semn al masculinității și al rebeliunii.

- Advertisement -

3. Votarea

Bărbații credeau că femeile nu sunt obligate să participe la politică și, din această cauză, nu ar trebui să voteze. Se credea că femeile aveau creier inferior și nu erau pregătite mental să voteze.

4. Deschiderea unui cont bancar și deținerea unui card de credit

Înainte, femeile nu puteau deschide un cont în nume propriu. Femeile nu au putut solicita împrumuturi sau nu au un card de credit. Dacă ar fi singure, ar avea nevoie ca tatăl lor să semneze hârtiile pentru ele.

5. Aderarea la armată

- Advertisement -

Foarte rar aveai sansa sa vezi o femeie in armata, în unele locuri, nici măcar nu li s-a permis . Femeile erau folosite doar atunci când țara avea de fapt nevoie de ele, cum ar fi în timpul războaielor, de exemplu.

6. Sa faca parte dintr-un juriu

Femeilor nu li sa permis să faca partiu dintr-un juriu decât în ​​calitate de inculpați sau terți. Au fost considerațe prea fragile și simpatice pentru a participa la astfel de cazuri grave.

7. Nu aveau acces ușor la pastilele contraceptive

Controlul nașterii a devenit legal doar în unele locuri ale lumii la mijlocul secolului al XX-lea. Dar a devenit legal mai întâi doar femeile căsătorite – femeile singure au trebuit să aștepte încă câțiva ani.

8. Având propriul pașaport dacă erau căsătoriți

Odată ce o femeie s-a căsătorit, va trebui să obțină un pașaport comun cu soțul ei. Nu era acceptabil ca femeile căsătorite să călătorească în afara țării fără soții lor.

9. Păstrarea locului de muncă în timpul sarcinii

Femeile au suferit multe discriminări în trecut. Un exemplu este faptul că le-ar putea fi refuzat un loc de muncă sau chiar puteau fi concediate dacă erau însărcinate. În Statele Unite, abia în 1978 a fost adoptată o lege pentru a opri acest lucru.

10.Nu puteau sa devina avocati

Femeilor li s-a permis să meargă la facultatea de drept, dar li s-ar fi refuzat dreptul de a-și exercita meseria de avocat și de a pleda cazul unui client.

Advertisements

Advertisements