10 creații inventate de femei care au schimbat lumea în bine

- Advertisement -

10. Ștergătoare de parbriz

Acest instrument este indispensabil pentru a asigura o vizibilitate bună pentru șoferi în zilele ploioase a fost creat de Mary Anderson în 1903, care a venit cu ideea după ce a trebuit să conducă în mijlocul unei ninsori.

9. Filtru de cafea

- Advertisement -

Melitta Bentz, o gospodină, a constatat că curățarea filtrelor de cafea din pânză folosite la acea vreme era extrem de obositoare. Așa că a decis să încerce să-și dea seama de o nouă modalitate de filtrare. După ce a făcut câteva teste, a decis să ia o cană de staniu și să găurească mai multe găuri în ea. A luat o foaie de hârtie din caietul fiului ei, a filtrat băutura, iar rezultatul a fost uimitor.

Melitta a înregistrat brevetul în 1908 și, după aceea, și-a început propria afacere. Ani mai târziu, în timpul Primului Război Mondial, compania s-a confruntat cu multe dificultăți, dar a reușit să crească în ciuda tuturor. Melitta a fost preocupată și de bunăstarea angajaților ei, așa că a decis să le crească concediile, să le reducă programul de lucru, să le ofere bonusuri de Crăciun și să le creeze un fond social. Astăzi, compania rămâne puternică și este administrată de membrii familiei.

8. Seringă de injecție

O asistentă americană, Letitia Mumford Geer , a fost responsabilă pentru crearea primei seringi cu piston, produsă în 1899. Acest aparat a permis medicilor să opereze totul cu o singură mână. Fără îndoială, aceasta a fost o inovație importantă în domeniul sănătății și a fost extinsă la multe alte sectoare, pe lângă faptul că a servit ca punct de plecare pentru seringa pe care o cunoaștem astăzi.

- Advertisement -

7. Scutece de unică folosință

Marion Donovan a creat primul scutec de unică folosință rezistent la lichide. Ideea a apărut la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost pe deplin dedicată vieții sale de familie și activităților casnice. Cu o mașină de cusut și o perdea de duș, a reușit să-și creeze primul prototip. Aceste și multe alte invenții i-au câștigat un loc în sala faimoasa a inventatorilor.

6. Mașină de spălat vase

Josephine Cochrane a construit prima mașină de spălat vase în 1886. Câțiva ani mai târziu, a reușit să atragă interesul antreprenorilor de restaurante în timpul unui târg din Chicago, dar mașina a câștigat o importanță reală doar în anii 1950, perioadă în care a devenit mai accesibilă consumatorilor.

5. Monopoly

- Advertisement -

Designerul Elizabeth J. Phillips a fost creatorul Monopoly, celebrul joc de masă. Inițial, ideea a fost aceea de a transmite noțiunea de economie și de a demonstra cât de dăunător a fost sistemul capitalist. Jocul, care a fost brevetat în 1904, a fost vândut ca și cum ar fi fost proiectat de Charles Darrow. Din fericire, după ce s-a întâlnit cu adevăratul creator, compania a căutat o modalitate de a o recompensa pe Elizabeth J. Phillips.

4. Barca de salvare

După succesul invenției sale de a accelera producția de butoaie, Maria Beasley a decis să creeze o barcă de salvare mai compactă, mai sigură, rezistentă la foc și ușor de utilizat. Atunci, în 1880, a dezvoltat noul design. Ceea ce nu și-a imaginat niciodată a fost că, ani mai târziu, bărcile ei de salvare ar ajuta la salvarea multor oameni în cel mai cunoscut naufragiu din lume: Titanicul .

3. Sticla invizibilă

Katharine Burr Blodgett a fost prima femeie care a obținut un doctorat. în fizică la Universitatea Cambridge în 1926. Ani mai târziu, ea a inventat sticla cu reflectibilitate redusă (sticlă invizibilă), ceea ce a contribuit la îmbunătățirea aparatului foto, a microscopului și a tehnologiei de proiectoare din timpul ei. Tehnologia ei a fost folosită chiar pentru a filma celebrul film Gone with the Wind .

2. Kevlar (fibre puternice)

Stephanie Kwolek , care a avut un doctorat în chimie, a fost creatorul fibrei extrem de puternice cunoscută sub numele de Kevlar. Această fibră poate fi de până la 5 ori mai puternică decât oțelul și este folosită pentru confecționarea de veste antiglonț și multe alte produse.

1. Rețeaua wireless

Actrița și inventatorul Hedy Lamarr a dezvoltat, în parteneriat cu prietenul și compozitorul său George Antheil, o tehnologie cunoscută drept precursorul Wi-Fi. Ideea ei a permis controlul de la distanță al torpilelor, precum și prevenirea interceptării lor de către dușmani, prin schimbarea frecvenței semnalelor radio într-o bandă spectrală. Cu toate acestea, la acea vreme, Marina SUA nu dorea să pună în aplicare invenția, care a început să fie folosită doar mulți ani mai târziu. Din fericire, la sfârșitul anilor 90, duo-ul a primit un premiu major pentru descoperirea lor, iar în 2014, Lamarr a intrat în sala de renume a inventatorilor.